High performance API platform van Brixxs

Slim een koppeling leggen tussen 2 systemen?

Vele duizenden transacties in goede handen

Koppelingen mogelijk met meer dan 13 duizend API systemen

Wat is een API?

De betekenis van een API koppeling, oftewel API staat voor Application Programming Interface, en het vormt in feite een brug tussen twee programma’s. Met behulp van een API kan je twee softwareprogramma’s met elkaar laten praten. Met een stukje computercode kan je bij een API een verzoek indienen, vervolgens stuurt de API dit verzoek naar het programma in kwestie en het antwoord hierop wordt vervolgens teruggekoppeld naar jouw programma zodat het verder gebruikt kan worden. Een API is dus eigenlijk de boodschapper tussen twee programma’s, het dient het verzoek in, en koppelt vervolgens het antwoord terug.

Een goede manier om dit te visualiseren is de vergelijking met een restaurant. De menukaart is in dit geval het ene programma en de keuken is de leverancier, of het andere programma. De ober is in dit voorbeeld de API, je vertelt de ober wat je wilt, het verzoek, hij dient dat verzoek vervolgens in bij de keuken en komt later terug met het eten, het resultaat. Wil je een API laten maken? Dan kun ons artikel lezen over het bouwen van een API.

Wat is een API

API’s worden vaak gebruikt in bedrijven, zij kunnen namelijk processen vele malen efficiënter en beter laten verlopen dan ooit mogelijk leek. API’s spelen een grote rol in ons dagelijks leven, groter dan je misschien zou denken. Bij vrijwel elke interactie op het internet krijg je te maken met een API (Application Programming Interface), denk bijvoorbeeld aan het boeken van een vlucht of het maken van een online bestelling. API koppelingen zijn dus een terugkerend thema in ons dagelijks leven, en voor vele bedrijven vormen API’s de sleutel tot gestroomlijnde processen, en daarmee een succesvol bedrijf.

Zoals we nu al hebben gezien bieden API koppelingen vele voordelen voor het bedrijfsleven, maar met een enkele API koppeling kan je in principe nog vrij weinig. De echte kracht van deze systemen komt naar voren als we het gaan hebben over API koppelingen, maar daarover later meer. Dit artikel gaat meer over API koppelingen. Indien je een webapplicatie wil laten maken, dan is het handig om het artikel te lezen over een webapplicatie laten maken.

Wat is een API koppeling

Wat is een API koppeling

Dit brengt ons vervolgens bij het volgende, en tevens het belangrijkste punt van dit artikel, want wat is een API koppeling nou eigenlijk? Dit artikel is vergelijkbaar met een API koppeling wiki. We weten inmiddels wat een API (Application Programming Interface), is en we weten ook dat een API koppeling op zichzelf al veel voordelen kan hebben, maar de echte lol begint pas als we meerdere API’s met elkaar laten communiceren. En dat is eigenlijk precies wat een API koppeling inhoudt, twee of meerdere programma’s die met behulp van hun API’s automatisch met elkaar data uitwisselen.

Dit heeft vele voordelen op het gebied van automatiseren en verbeteren van bedrijfsprocessen. Een API koppeling is dus eigenlijk een koppeling tussen systemen waardoor een persoon of bedrijf efficiënter kan werken. Een API koppeling werkt met behulp van computercode, waarbij een bericht naar het andere systeem verstuurd, en het ontvangende systeem een antwoord terugstuurt.

API koppelingen worden vaak gebruikt als het gaat om automatiseren, het is namelijk mogelijk om complete bedrijfsprocessen te automatiseren als verschillende systemen met elkaar kunnen praten.

Neem bijvoorbeeld een webshop, als je elke bestelling handmatig moet verwerken kost dat een hoop tijd en moeite, terwijl een simpele API maken tussen de API van de website en die van de leverancier ditzelfde werk in enkele seconden kan uitvoeren, en dat zonder de mogelijkheid op menselijke fouten!
API koppelingen zijn de sleutel tot succes geweest voor vele bedrijven. Ze zijn ooit in het leven geroepen om simpele taken te automatiseren en zijn vervolgens langzaam uitgegroeid tot een complex maar noodzakelijk onderdeel van vrijwel ieder groot bedrijf, en in de toekomst wordt de noodzaak van dit soort koppelingen alleen maar groter. Theoretisch gezien kun je vele bedrijfsprocessen automatiseren als je juist gebruik weet te maken van het ongelooflijke potentieel van systeem integraties. De toekomst is altijd een spannend onderwerp als het over dit soort technische producten gaat, en API koppelingen zijn zeker geen uitzondering op deze regel. We hebben ook een uitgebreid artikel over een API koppeling laten maken.

Lees hier meer over: Wat is een API koppeling

Wil je meerdere systemen aan elkaar koppelen via een API koppeling? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

brixxs contact
Voordelen van API koppelingen

Wat zijn de voordelen van een API koppeling?

Nu we weten wat een API koppeling precies inhoudt kunnen we een duik in het diepe nemen en eens gaan kijken naar wat er allemaal mogelijk is als het gaat om deze dergelijke koppelingen. Welke voordelen gaan er nou eigenlijk gepaard met API koppelingen en wat maakt het zo aantrekkelijk voor moderne bedrijven?

We hebben het al even genoemd in een eerdere paragraaf maar automatiseren en efficiënter werken zijn de grootste voordelen van API koppelingen voor het bedrijfsleven. Automatiseren heeft natuurlijk grote voordelen voor het runnen van een bedrijf, zo kun je kosten besparen en je elimineert ook nog eens de kans op menselijke fouten, dit levert dus in feite een win-win situatie op. Software koppelingen zijn zeer geschikt voor het automatiseren van langdurige taken omdat data bijvoorbeeld maar één keer ingevuld hoeft te worden om in het hele systeem gebruikt te worden. Dit scheelt een hoop tijd en een hoop fouten.

Een ander, minder voordehand liggend voorbeeld zit hem in de schaalbaarheid van een API koppeling. Laten we de webshop weer als voorbeeld nemen, als je alles zelf zou verwerken dan is er een limiet van het aantal bestellingen dat jij kunt aannemen. Je kunt immers niet 24/7 meerdere bestellingen per minuut opnemen en verwerken.

Een API koppeling daarentegen heeft hier absoluut geen problemen mee, het maakt daarvoor niet uit of je 2 bestellingen per dag krijgt of 5.000 per uur. Dit is een groot voordeel voor bedrijven, want dit geeft doorgroeimogelijkheden als geen ander. Ook loop je zo geen risico op een eventuele overstroming van bestellingen, en je kan er zeker van zijn dat alle bestellingen op een consequente en correcte manier verwerkt worden.

Geloof het of niet maar een API koppeling heeft ook voordelen op het gebied van veiligheid. Dat klinkt misschien gek op het eerste gezicht, maar in de koppeling is het mogelijk om een soort veiligheidsbuffer aan te brengen. Zo kan je de gegevens die jouw bedrijf in- en uitgaan controleren en waar nodig valideren. Zo voorkom je dat mensen toegang krijgen tot gegevens waarvan dit niet de bedoeling is of andere nare verassingen op het gebied van veiligheid en privacy.

Zoals je ziet heeft het introduceren van API koppelingen binnen een bedrijf dus meerdere zeer waardevolle voordelen. Deze voordelen api kunnen leiden tot een hogere omzet, lagere kosten en een verhoogde veiligheid. Naast al deze duidelijke voordelen is het in sommige gevallen ook nog eens vele malen klantvriendelijker om met geautomatiseerde processen te werken, zo blijven de wacht- en levertijden laag en de klanten tevreden.

Lees hier meer over de voordelen van een API koppeling.

Een API koppeling voor Woocommerce

Laten we verder gaan door te kijken naar wat praktijkvoorbeelden van API koppelingen. Zoals we al hebben gezien zijn er vele mogelijkheden als het gaat om API koppelingen, maar het eerste waar we naar gaan kijken heeft te maken met webshops. Een modern bedrijf kan haast niet meer zonder een webshop, maar het liefst besteed je hier natuurlijk zo min mogelijk tijd aan. Zoals we al hebben gezien in eerdere paragrafen kan een API koppeling in dit geval de perfecte uitkomst bieden.

Voordat we naar de specifieke koppeling gaan kijken moeten we het eerst hebben over Woocommerce zelf, want wat is dat nou eigenlijk?

De woocommerce api

Woocommerce is een plug-in voor WordPress sites die het opzetten van een webshop makkelijk maakt, zo biedt Woocommerce betaalmogelijkheden en andere belangrijke onderdelen die onmisbaar zijn voor een webshop. Aangezien er momenteel 64 miljoen WordPress websites live zijn, is het aandeel van Woocommerce webshops aanzienlijk! Daarom gaan we nu kijken hoe we een Woocommerce API koppeling kunnen gebruiken om een gestroomlijnde webshop neer te zetten.

De API van Woocommerce geeft een hele hoop interessante data die we kunnen gebruiken om een webshop efficiënter te laten werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een melding wanneer iemand iets bestelt, of een melding wanneer de voorraad van jouw shop op dreigt te raken. Deze informatie is allemaal belangrijk voor het runnen van een webshop, hoe kan je immers een bestelling verwerken als je niet weet dat er iets besteld is? Maar als we al deze data zelf moeten verwerken wordt het runnen van een webshop meer dan een fulltimebaan, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar ook je voorraden synchroniseren met de data van je groothandelaar, is iets wat je geautomatiseerd wil regelen. Gelukkig is dat probleem makkelijk te omzeilen met, je raadt het al, API koppelingen!

Je kunt de Woocommerce API (Application Programming Interface) koppelen aan verschillende programma’s om bepaalde taken te automatiseren. Een simpel voorbeeld hiervan is Google sheets, met een Woocommerce koppeling kan je alle data automatisch in een overzichtelijke spreadsheet zetten om duidelijkheid te krijgen over hoe je webshop het doet. Een nuttiger voorbeeld is bijvoorbeeld een koppeling tussen Woocommerce en een systeem van je retailer. Je wil immers de voorraadstanden goed hebben staan, en klanten niet teleurstellen. Er zijn zelfs volledige applicaties ontwikkeld om te koppelen met de Woocommerce API die vrijwel alle onderdelen van een webshop voor jou regelen.

Woocommerce maakt het koppelen van API’s relatief makkelijk met veel ingebouwde features die hier speciaal op gericht zijn. Woocommerce is dan ook een perfect voorbeeld van een platform dat zich erg goed leent voor het gebruik van API koppelingen.

Lees hier mee over de Woocommerce API koppeling

Exact Online API koppeling

Er zijn natuurlijk vele onderwerpen geboeid met het runnen van een bedrijf, denk hierbij aan boekhouden, klantrelaties opbouwen en onderhouden, belastingaangifte doen en noem zo maar op. Vroeger ging dit allemaal handmatig, maar tegenwoordig hebben we al een grote stap in de juiste richting gemaakt met verschillende applicaties die ondernemers helpen met het runnen van veel van deze taken.

Een goede manier om dit te visualiseren is de vergelijking met een restaurant. De menukaart is in dit geval het ene programma en de keuken is de leverancier, of het andere programma. De ober is in dit voorbeeld de API, je vertelt de ober wat je wilt, het verzoek, hij dient dat verzoek vervolgens in bij de keuken en komt later terug met het eten, het resultaat.

Exact Online API koppeling
Eén van zulke ERP systemen is Exact Online. Deze applicatie vormt het hart van ieder bedrijf, en werkelijk alles rond jouw bedrijf kan met behulp van Exact Online gedaan worden. De mogelijkheden van dit programma op zichzelf zijn al werkelijk eindeloos, maar wat als we op dit programma de magie van API koppelingen loslaten? Dat zou een vreselijk grote stap in de juiste richting zijn voor vele bedrijven en laat dat nou precies mogelijk zijn!

Met een exact online koppeling is vrijwel alles mogelijk, bijna te veel om allemaal op in te gaan. Er zijn vele combinaties mogelijk op het gebied van API koppelingen met Exact online en allemaal kunnen ze een grote rol spelen in het automatiseren van grote onderdelen van een bedrijf. Met deze koppeling kan je bijvoorbeeld het goedkeuren van een offerte vrijwel volledig automatiseren, of je kan het inventarisbeheer voor een groot deel aan de software overlaten. De mogelijkheden op dit gebied zijn werkelijk eindeloos en dit is eigenlijk een schoolvoorbeeld van het grote belang van API koppelingen voor een bedrijf.

Exact online leent zich ook goed voor het maken van REST API koppelingen. Er zijn vele bedrijven die zich in deze kunst specialiseren. Je kunt het echt zo gek niet bedenken of het kan gekoppeld worden met Exact Online, en met deze tool kan je een zeer groot deel van het runnen van jouw bedrijf aan de software overlaten.

Lees hier meer over Exact Online api koppeling.

Wil je maatwerk bovenop Exact Online hebben, lees dan meer hierover op onze Exact Online maatwerk pagina.

Wil je een REST api koppeling gecontroleerd en professioneel tussen systemen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
brixxs contact
TribeCRM API koppeling

TribeCRM API koppeling

Elk goedlopend bedrijf zal vroeg of laat aandacht moeten besteden aan het opbouwen en onderhouden van klantrelaties. Dit proces wordt ook wel CRM, of Customer Relationship Management, genoemd. Dit kan een zeer tijdrovende taak zijn, en het kost een hele afdeling aan full time werknemers als je dit volledig handmatig wil ondernemen, maar gelukkig heeft ook hier de technologie voor een grote stap voorwaarts gezorgd.

CRM software is tegenwoordig te vinden bij vrijwel elk bedrijf, en deze programma’s bieden onmisbare informatie op het gebied van leads en potentiële klanten. Zo kan je het gedrag van klanten tracken om daarop in te spelen, of simpelweg de contactgegevens van een persoon achterhalen om daar als bedrijf je voordeel mee te doen.

TribeCRM is een goed voorbeeld van een dergelijk programma dat precies deze data kan bieden. Maar zelfs als je met behulp van een tool als TribeCRM aan deze data komt is er nog steeds een hoop handmatig werk te doen om daadwerkelijk nuttige resultaten te krijgen. Denk hierbij aan het maken van spreadsheets met contactgegevens of het sturen van lokkende mailtjes naar potentiële klanten. Dat moet toch makkelijker kunnen, en zoals je misschien al had geraden speelt een TribeCRM API koppeling daar een grote rol in.

Je kunt namelijk met behulp van een dergelijke API koppeling een groot deel van de klantrelaties van een bedrijf automatiseren. Het sturen van geautomatiseerde mailtjes is hier een perfect voorbeeld, als TribeCRM melding maakt van een terugkerende klant kan er met behulp van een API koppeling meteen een mailtje gestuurd worden naar de desbetreffende klant. Ook het maken van spreadsheets wordt met behulp van een TribeCRM API koppeling appeltje eitje, en dat bespaart een hoop tijdrovend, en bovenal saai werk.

CRM is één van de eerste dingen die je aan een API koppeling kan overlaten, aangezien veel van de taken in dit gebied vaak saai en tijdrovend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een email adres wijziging binnen 1 systeem, direct laten synchroniseren met TribeCRM via de API. Zo hoef je dus niet handmatig meerdere systemen bij te houden. CRM is een zeer belangrijk onderdeel van ieder bedrijf en echt een klassiek voorbeeld van iets dat software gewoon simpelweg beter, en efficiënter, kunnen dan mensen.

Wil je een TribeCRM API koppeling hebben, klik dan op onze TribeCRM api pagina om meer hierover te lezen.

Snelstart API koppeling

We hebben het al even over boekhouden gehad, maar zoals iedereen wel weet is ook dat een zeer belangrijk onderdeel van ieder bedrijf. Zonder goede boekhouding lopen zaken al snel uit de hand en raak je financieel het overzicht kwijt. Ook zoals Exact Online levert Snelstart een API op om mee te koppelen. Wil je bijvoorbeeld je artikelen automatisch gesynchroniseerd hebben met Snelstart? Dat kan namelijk via de API van Snelstart.

Het grote belang van boekhouden is dus wel duidelijk, maar dat neemt niet weg dat het een enorm saaie en tijdrovende taak is. Vroeger ging alles op dit gebied met de hand, dit had enorme dossier kasten als gevolg en het kostte een leger aan accountants om dat allemaal voor elkaar te krijgen bij een groter bedrijf. Gelukkig hebben we sindsdien enorme stappen gemaakt op het gebied van boekhoudingssoftware. Met behulp van dit soort programma’s is boekhouden al een stuk makkelijker geworden, en door de introductie van spreadsheets zijn dossier kasten ook verleden tijd.

 

Snelstart API koppeling
Een goed voorbeeld van een dergelijk programma is Snelstart. Deze programma’s zijn al een hele stap voorwaarts als het gaat om boekhouden, maar het is nog steeds een hoop werk om alle spreadsheets in te vullen en alle input aan het programma te geven.

Zoals je al had verwacht kan dat natuurlijk makkelijker, en wel met API koppelingen! Boekhouden is een zeer belangrijk proces dat zich zeer goed leent voor automatisering. Je wilt immers geen menselijke fouten en de precisie van een computer is als het om boekhouden gaat een groot voordeel. Er zijn veel verbeteringen mogelijk als het gaat om API koppelingen met bijvoorbeeld Snelstart, zo kan je bijvoorbeeld de API van een programma als Woocommerce koppelen om zo alle sales van jouw bedrijf te registreren. Je kan met behulp van API koppelingen vrijwel alle input voor een boekhoudprogramma automatiseren, op die manier hoef je nooit meer om te kijken naar een goede boekhouding en hoef je je dus ook geen zorgen te maken.

We hebben voor dit voorbeeld specifiek Snelstart gekozen omdat dit programma zich erg goed leent voor het leggen van API koppelingen. In theorie kan het natuurlijk met elk modern boekhoudprogramma maar Snelstart staat tevens ook bekend als één van de beste voor ieder bedrijf.

Wil je meer weten over de Snelstart API koppeling? Klik dan op de pagina om meer hierover te lezen.

Shopify API koppeling

Shopify API koppeling

We hebben het eerder al even gehad over het enorme aandeel van webshops dat momenteel op het internet rondzwerft. We hebben al gezien dat Woocommerce een groot deel van deze webshops beheert, maar er zijn natuurlijk nog meer programma’s die zich specialiseren op dit gebied. Eén van die programma’s is Shopify!

Met Shopify kun je binnen een paar klikken een webshop opzetten met alles erop en eraan, van het regelen van betalingen tot het leveren van producten, met Shopify is het zo opgezet. Dit heeft natuurlijk vele voordelen voor ondernemers maar dit gemak van opzetten neemt niet weg dat het onderhouden en bijhouden van de webshop nog steeds een grote taak is. Zo moet je alle sales bijhouden en de webshop draaiende houden en hier kan al snel aardig wat uurtjes in gaan zitten.

Zoals je misschien al aan had zien komen is dit het moment waar API koppelingen wederom een grote rol gaan spelen. Zo kun je de Shopify API gemakkelijk koppelen aan eerdergenoemde software programma’s, denk hierbij aan boekhoudprogramma’s en programma’s als Excel. Op deze manier heb je volledige inzage in de financiën van jouw webshop, en dat alles ook nog eens volledig automatisch, wat wil je nog meer?

Klik op onze Shopify API pagina om meer te lezen over de koppelingen met Shopify.

Wil je je voorraad vanuit je groothandel automatisch gekoppeld hebben met je webshop via een API koppeling? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

brixxs contact

Meerdere API koppelingen combineren voor diverse systemen

We hebben nu enkele praktijkvoorbeelden bekeken van hoe API koppelingen ingezet kunnen worden om een bedrijf efficiënter te maken. Zoals je ziet bieden API koppelingen grote voordelen voor bedrijven, maar in de praktijk kan het nog veel beter worden. We hebben nu namelijk gezien hoe we verschillende onderdelen van een bedrijf, bijvoorbeeld boekhouding, kunnen automatiseren, maar wat als we alle onderdelen van het bedrijf aan elkaar kunnen koppelen?

Dit klinkt op het eerste gezicht misschien als een abstract begrip, dus laten we er even naar kijken. Tot zover hebben we gezien hoe we programma’s die een bepaalde taak uitvoeren voor een bedrijf, bijvoorbeeld CRM-software, kunnen koppelen aan een programma die relatief weinig belang hebben voor het bedrijf, denk aan Excel. Maar met behulp van API koppelingen kunnen we ook alle individuele bedrijfsonderdelen met elkaar koppelen om zo het gehele bedrijf te stroomlijnen!

API koppelingen combineren

Maar hoe gaat dit in de praktijk te werk? Dit gaat als volgt, laten we een webshop met Snelstart en Shopify als simpel voorbeeld nemen. We kunnen natuurlijk alle informatie zelf invullen in Snelstart, maar zou het niet veel handiger zijn als ook dit automatisch gaat? Daar komen API koppelingen om de hoek kijken! Als we Shopify en Snelstart koppelen kunnen we bijvoorbeeld sales en opbrengst direct in Snelstart invoeren.

Dit is een simpel praktijkvoorbeeld, maar in het echte leven kun je dit nog veel complexer maken. Zolang je weet wat je doet zijn API koppelingen dé uitkomst voor vele bedrijven. Let er hierbij wel op dat je niet het overzicht over de verschillende koppelingen kwijtraakt! Indien je meer wil weten over een webshop api koppeling, lees dan dit artikel verder.

Hoe werkt een API koppeling

Hoe werkt een API koppeling?

We hebben nu al op meerdere manier gezien hoeveel invloed API koppelingen op een bedrijf kunnen hebben, maar we hebben nog niet gekeken naar de technische achtergrond van dit prachtige staaltje automatisering. Het is een lastig onderwerp, zeker voor mensen met een gebrek aan technische achtergrond, maar het is toch belangrijk om in grote lijnen te weten wat er zich onder de motorkap van jouw bedrijf afspeelt. Daarom gaan we nu in grote lijnen kijken naar hoe de techniek achter een API koppeling eigenlijk in zijn werk gaat!

Om dit goed te kunnen begrijpen moeten we eerst kijken hoe een individuele API (Application Programming Interface) nou eigenlijk werkt. In hele simpele termen werkt een API met een input en een output. Je vertelt aan de API wat je nodig hebt, dit is de input, vervolgens verwerkt de API deze informatie en uiteindelijk als alles goed is gegaan geeft hij jou waar je om hebt gevraagd, en dat is de output. Een praktijkvoorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de API van een weer app als buienradar. Jij vraagt in Buienradar of het gaat regenen op een bepaalde plek, dit is de input, en vervolgens reageert Buienradar met een simpel antwoord zoals bijvoorbeeld ja het gaat om dit tijdstip regenen op deze plek, en dat is dan de output.

Dit is op zichzelf al heel nuttig en het gebruik van individuele API’s is ook heel populair onder ontwikkelaars. Maar wij gaan nog een stapje verder, wij gaan meerdere API’s aan elkaar koppelen.

Tot zover is alles nog goed te snappen, natuurlijk ligt alles in de praktijk wat ingewikkelder maar een individuele API koppeling is in grote lijnen goed te begrijpen. Nu gaan we kijken hoe dit in zijn werk gaat met een API koppeling. Bij het maken van een API koppeling gebruik je in feite de output van één API als de input voor de ander. Laten we weer teruggaan naar ons eerdere voorbeeld van de Buienradar API en laten we zeggen dat we een programma ontwikkelen dat mensen een mailtje stuurt als het gaat regenen in hun omgeving.

Dat kunnen we natuurlijk met een individuele API koppeling doen, dan gebruiken we het eerdergenoemde voorbeeld en sturen we vervolgens handmatig de mailtjes. Maar dit kan natuurlijk vele malen efficiënter met een maatwerk API koppeling. Als we namelijk de API van een mailprogramma erbij halen kunnen we het sturen van de mailtjes ook automatiseren, en dit is waar de API koppeling om de hoek komt kijken. We kunnen namelijk de output van de Buienradar API, namelijk het weerbericht, als input gebruiken voor ons mailtje. Op deze manier kunnen we volledig automatisch het weerbericht versturen.

Dit is een simpel praktijkvoorbeeld van hoe een API koppeling in zijn werk gaat en dit gaat natuurlijk gepaard met een grote hoeveelheid complexe computercode die dit allemaal mogelijk maakt. Je kunt dit systeem zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en dat is het mooie van API koppelingen gebruiken om je bedrijf te automatiseren.

Verschillende soorten API koppelingen

We hebben tot nu toe steeds het woord API (Application Programming Interface) gebruikt alsof het één vanzelfsprekend en universeel ding is, maar niets is minder waar. Zoals wel vaker met technische dingen zijn er veel verschillende soorten API’s, en daardoor dus ook API koppelingen. Veel van deze verschillen zijn puur technisch en als bedrijfsleider zal je hier weinig mee te maken krijgen, maar het is toch interessant en belangrijk om de grootste verschillen tussen de API’s even door te nemen. Dus laten we een wat dieper kijkje nemen in de wondere wereld van verschillende API’s.

Laten we beginnen met het kijken naar de simpele verschillen tussen API’s, deze zijn nog niet heel technisch en wel goed te begrijpen voor mensen zonder technische achtergrond. In de basis zijn er drie soorten API’s, dat zijn publieke, partner en privé API’s.

Publieke API koppelingen zijn toegankelijk voor iedereen, iedereen mag deze API’s gebruiken in hun programma’s zonder dat men hiervoor moet betalen. Veel open source softwareprogramma’s bieden openbare API’s aan en openbare API’s zijn natuurlijk het fijnst om mee te werken als ontwikkelaar.

Verschillende soorten API koppelingen
Omdat het openbaar is kun je gemakkelijk informatie vinden op het internet en is het zeer waarschijnlijk ontwikkelt met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd.

Een ander soort API is de zogenaamde partner API. Dit kom je vaker tegen bij wat grotere bedrijven en zoals de naam al zegt mag je deze API alleen gebruiken onder bepaalde voorwaarden. Dit kan doormiddel van zakenpartners zijn, maar een betaalde API valt ook al onder de categorie partner API’s. Dit zijn vaak API’s van grote bedrijven met grote belangen, denk bijvoorbeeld aan een aandelenmarkt API, deze zijn vaak alleen tegen betaling beschikbaar. Partner API’s zijn lastiger om mee te werken dan volledig openbare API’s, maar vaak is er wel hulp aanwezig om je op weg te helpen.

Het laatste simpele API type waar we naar gaan kijken is de privé API. Zoals de naam al zegt is deze API niet toegankelijk voor derden, en vaak zijn deze API’s die speciaal ontwikkeld zijn voor één specifiek bedrijf. Dit API type is voor ons als derden dusverre van nuttig, maar een privé API laten ontwikkelen voor jouw bedrijf kan wel significante voordelen hebben op het gebied van efficiëntie en automatiseren.

Nu weten we wat meer over algemene API types, dus het is tijd om een duik in het diepe te nemen, de technische API types. Gelukkig zijn er maar twee van, namelijk SOAP en REST API’s. SOAP en REST zijn zogenaamde API-structuren, en beide hebben ze zo hun voor- en nadelen.

Laten we beginnen bij de SOAP API’s. SOAP is een oudere API-structuur ontwikkeld door Microsoft eind 20e eeuw. SOAP maakt gebruik van XML om data te versturen, en daar zit dan ook meteen het eerste nadeel van deze structuur. XML is namelijk erg gedetailleerd en daarom zijn SOAP API’s vrijwel altijd trager dan andere vormen van API’s. De kracht van SOAP zit hem dan ook niet in de snelheid maar in de betrouwbaarheid. SOAP heeft niet perse internet nodig om te functioneren, en het heeft meerdere veiligheidscertificaten die laten zien dat SOAP op dit gebied echt een uitblinker is. Als het gaat om ontwikkelen hebben beide partijen hun voor- en nadelen, SOAP staat erom bekend dat het lang en ingewikkeld is om mee te werken, maar dit heeft wel als bijkomstig voordeel dat er aanzienlijk minder foutjes worden gemaakt.

REST is het modernere broertje van de twee. REST maakt gebruik van JSON in plaats van XML en dat is meteen terug te zien in de snelheid van REST API’s, daarom wordt REST vaak gebruikt in moderne websites. REST is minder betrouwbaar dan SOAP maar betrouwbaar genoeg voor alledaagse doeleinden, daarom zie je banken en overheden eerder neigen naar een SOAP interface. Ook ontwikkelen is makkelijker en sneller met de REST structuur.

Dat was een hele mondvol aan technische informatie, maar gelukkig hoef je daar als bedrijfsleider niet veel mee te doen. Als ontwikkelaar zijn dit belangrijke termen om te kennen.

Wil je Systeem X met Systeem Y gekoppeld hebben? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
brixxs contact
Hoe maak je een API koppeling

Hoe maak je een API koppeling?

We hebben het nu lang en uitgebreid gehad over alles was te maken heeft met API koppelingen, maar nu is het tijd om te kijken hoe je nou eigenlijk een maatwerk API koppeling maakt. Is dat iets wat je zelf kun doen of heb je daar professionele hulp bij nodig? En hoeveel kost het eigenlijk? Laten we eens antwoorden gaan zoeken op deze en nog veel meer vragen rondom het maken van een API koppeling.

Het maken van een API koppeling is een zeer technische taak, er is veel complexe computercode mee gemoeid en het is niet iets dat iedereen zomaar even kan leren of doen.

Daarom is het ook sterk aan te raden om een specialist in te huren om maatwerk API koppelingen voor jouw bedrijf te maken. Het maken van API koppelingen is namelijk echt vakwerk en zoals we hebben gezien kan een goed geïmplementeerde API koppeling vele voordelen hebben, maar een slechte kan nog veel meer nadelen hebben. Daarom is het altijd belangrijk om een specialist op dit gebied te raadplegen alvorens je zelf een verkeerde beslissing neemt.

Gelukkig is er een grote markt voor dergelijke specialisten die maar wat graag een API koppeling voor jouw bedrijf willen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Brixxs. Dit is een bedrijf met veel ervaring en kennis op dit gebied, en zo kan jij met een gerust hart gaan slapen wetende dat jouw API koppelingen in goede handen zijn.

We hebben het al even gehad over een foutieve API koppeling en de nadelen die dat met zich meebrengt, maar wat voor nadelen zijn dat nou eigenlijk? Foutieve API koppelingen kunnen een enorme invloed hebben op een bedrijf, zo kan het gaan om kleine nadelen bijvoorbeeld mailtjes die niet worden verstuurd, maar ook om grotere zaken zoals dat de voorraden niet op orde zijn. Zeker in de grotere gevallen kan een foutieve API koppeling zeer grote schade aan een bedrijf aanrichten, daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of de API’s hun werk nog wel op de juiste manier doen. En het is belangrijk om ze in de eerste instantie goed te laten installeren door een professioneel bedrijf op een professioneel platform.

Wat kost een API koppeling?

Het is dus wel duidelijk dat het inhuren van een specialist op dit gebied de slimste keuze is, maar zoals je mag verwachten is dat natuurlijk niet gratis. Het maken van een API koppeling is een complex proces dat zeker niet iedereen kan, maar waar wel een grote vraag naar is. Een natuurlijk resultaat daarvan zijn natuurlijk hoge prijzen die je betaalt voor een API koppeling, maar om hoeveel geld gaat het nou eigenlijk? Laten we eens kijken!

Het definitieve prijskaartje hangt natuurlijk enorm af van meerdere zaken, zo speelt het aantal koppelingen een rol en de complexiteit is natuurlijk een belangrijke factor. In de regel komt dat uit op ongeveer 1500 tot 2000 euro per API koppeling. 

Wat kost een API koppeling
Dat is natuurlijk een heel hoop geld, maar je moet het wel als investering zien. Een goede API koppeling verdient zijn eigen kosten dubbel en dwars terug, en daarom is het voor vele bedrijven het ook waard om een specialist in te huren. Dit bedrag kan enorm variëren afhankelijk van het bedrijf waar je het laat doen en de specifieke eisen die jij als klant stelt.

Conclusie van api koppelingen

Al met al kunnen API (Application Programming Interface) koppelingen dus een belangrijke rol spelen in het automatiseren van vele bedrijfsonderdelen zoals bijvoorbeeld CRM, boekhouden en nog veel meer. Een API koppeling betekent feitelijk dat we een systeem met een ander systeem laten praten. API koppelingen hebben een ongelooflijk aantal voordelen voor bedrijven en ze worden dan ook vaak gezien als de toekomst op het gebied van automatiseren en moderne technologie. We hebben veel praktijkvoorbeelden gezien van API koppelingen met verschillende programma’s zoals bijvoorbeeld Snelstart of Woocommerce. Werkelijk alles is mogelijk met behulp van API koppelingen en voor veel bedrijven is dit dan ook de sleutel tot succes.

We hebben ook gekeken naar de technische onderdelen van API’s en API koppelingen en hoe verschillende soorten API’s zoals SOAP en REST tot stand zijn gekomen. Als je zelf API koppelingen wil maken voor jouw bedrijf kun je terecht bij een specialist in dit vakgebied, het maken van maatwerk API koppelingen is namelijk echt vakwerk en daardoor ook niet goedkoop. Een API koppeling is een goede investering voor ieder bedrijf dat een stap in de moderne tijd wilt zetten. Wij hopen dat dit artikel duidelijkheid heeft kunnen scheppen in de lastige wereld van API koppelingen. Heel erg bedankt voor het lezen en veel succes met jouw kennis over API koppelingen!

Wil je je spreadsheet gekoppeld hebben via een API koppeling? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

brixxs contact

Veel gestelde vragen API Koppeling

API-koppelingen zijn de sleutel tot succesvolle integraties voor bedrijven van alle groottes en in alle industrieën. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten en diensten te integreren met andere systemen, wat betekent dat ze een krachtige manier kunnen zijn om de groei van je bedrijf te versnellen.

Maar wat zijn API-koppelingen precies en hoe kun je ze gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In simpele termen zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via specifieke afspraken over hoe de systemen met elkaar zullen communiceren, wat bekend staat als een API-protocol. Zo’n koppeling stelt een bedrijf in staat om de functionaliteiten van een ander systeem te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het ophalen van gegevens of het sturen van data.

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van API-koppelingen voor je bedrijf:

Versnellen van de groei: Door je producten of diensten te integreren met andere systemen, kan je je bereik vergroten en nieuwe markten aanboren.

Verbeterde efficiëntie: API-koppelingen stellen je bedrijf in staat om efficiënter te werken door duplicatie van werk en middelen te verminderen.

Verbindingen leggen met partners: Door API-koppelingen te gebruiken, kan je nieuwe partnerschappen aangaan en de samenwerking met bestaande partners versterken.

Verbetering van producten of diensten: Door gebruik te maken van de functionaliteiten van andere systemen, kan je de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren.

Als je overweegt om API-koppelingen te gebruiken om je bedrijf te laten groeien, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat de koppelingen op de juiste manier worden geïmplementeerd en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van je bedrijf.

Samengevat zijn API-koppelingen de sleutel tot succesvolle integraties voor bedrijven. Door ze te gebruiken, kan je de groei van je bedrijf versnellen, efficiënter werken, verbindingen leggen met partners en de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren. Door gebruik te maken van API-koppelingen op de juiste manier kan je bedrijf blijven groeien en mee blijven gaan met de veranderende digitale landschap.

API’s (Application Programming Interfaces) zijn een belangrijk onderdeel van het digitale landschap. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten en diensten te integreren met andere systemen, wat betekent dat ze een krachtige manier kunnen zijn om de groei van je bedrijf te versnellen.

Maar wat zijn API-koppelingen precies en hoe kun je ze gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In simpele termen zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via specifieke afspraken over hoe de systemen met elkaar zullen communiceren, wat bekend staat als een API-protocol. Zo’n koppeling stelt een bedrijf in staat om de functionaliteiten van een ander systeem te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het ophalen van gegevens of het sturen van data.

Er zijn verschillende manieren waarop API-koppelingen je bedrijf kunnen helpen groeien:

 • Nieuwe markten aanboren: Door je producten of diensten te integreren met andere systemen, kan je je bereik vergroten en nieuwe markten aanboren.
 • Verbindingen leggen met partners: API-koppelingen kunnen je bedrijf helpen om nieuwe partnerschappen aan te gaan en de samenwerking met bestaande partners te versterken.
 • Je producten of diensten verbeteren: Door gebruik te maken van de functionaliteiten van andere systemen, kan je de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren.
 • Kosten besparen: Door API-koppelingen te gebruiken, kan je duplicatie van werk en middelen verminderen en daardoor kosten besparen.

Als je overweegt om API-koppelingen te gebruiken om je bedrijf te laten groeien, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat de koppelingen op de juiste manier worden geïmplementeerd en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van je bedrijf.

Samengevat zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren en kunnen ze een krachtig hulpmiddel zijn om de groei van je bedrijf te versnellen door nieuwe markten aan te boren, verbindingen te leggen met partners, je producten of diensten te verbeteren en kosten te besparen. Door gebruik te maken van API-koppelingen op de juiste manier kan je bedrijf blijven groeien en mee blijven gaan met de veranderende digitale landschap.

De afkorting API staat voor het Engelstalige ‘Application Programming Interface’. Het is een koppeling tussen twee verschillende applicaties, die er voor zorgt dat zij met elkaar kunnen communiceren. Het unieke onderdeel hiervan is dat de koppeling ook werkt als de twee applicaties in verschillende programmeertalen zijn geschreven. Een API is de vertaler en ‘tussenpersoon’ voor het verwerken en bijwerken van gegevens. Anders gezegd stelt de gebruiker een vraag en zorgt de API dat deze aankomt bij de aanbieder. Vervolgens vertaalt de API het antwoord terug naar jou: de gebruiker. In de praktijk worden API’s vaak gebruikt in bedrijven en technische oplossingen. Vaak zonder dat je hier iets van merkt en veelal met het doel om (repetitieve) taken te automatiseren. Hoe ziet dat er dan precies uit? Nou, zo kan een API er voor zorgen dat de voorraad van jouw webshop direct verwerkt wordt in jouw boekhoudsysteem. Zodoende kun je direct zien wat de omzet en winst is, maar ook wat de voorraad in de webshop bedraagt. Anderzijds wil je bijvoorbeeld een vlucht boeken naar een tropisch oord voor een heerlijke vakantie. Om dit te bewerkstelligen gebruik je bijvoorbeeld Skyscanner om de goedkoopste vlucht te vinden naar jouw bestemming. Vervolgens kies je ook nog de gewenste stoel en vluchttijd. Al deze data moet Skyscanner opvragen uit de databases van de verschillende aanbieders. De API-koppelingen zijn in dit geval de tussenpersonen die jou hierbij helpen en er voor zorgen dat jij de juiste data te zien krijgt. Zoals je ziet zorgt een API-koppeling voor heel veel efficiëntie en automatisering. Stel je voor dat je alle bestellingen handmatig zou moeten uitvoeren. En vervolgens ook steeds de voorraad moet bijwerken. Dat werkt natuurlijk niet! Al met al kan men dus gerust stellen dat API’s van levensbelang zijn in onze huidige digitale wereld. Wij kunnen letterlijk niet meer zonder deze koppelingen.

API’s zijn een integraal onderdeel van de digitale economie. Ze creëren een cultuur van experimenteren en innoveren. Maar niet alle API’s zijn perfect. Er zijn een paar nadelen aan een koppeling, die moeten worden aangepakt voordat API’s hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Bedrijven maken zich altijd zorgen over wie de API zal onderhouden als ze deze in hun product integreren. Dit komt omdat mensen vaak denken dat integratie de beste manier is om een API te schalen, maar dat geldt niet perse voor elk bedrijf.

Sommige bedrijven geven de voorkeur aan om bestaande API’s te gebruiken in plaats van er een helemaal opnieuw te laten bouwen, omdat ze niet over de middelen of tijd beschikken die nodig zijn voor de ontwikkeling..

Een API-koppeling is een manier voor bedrijven om hun gegevens toegankelijk te maken voor andere applicaties. Zo’n systeem integratie kan om vele redenen nuttig zijn, maar een van de belangrijkste voordelen is dat het helpt bij de gegevensbeveiliging.

Het is een veel voorkomende misvatting dat API-integratie leidt tot verlies van beveiliging, maar in werkelijkheid heeft het het tegenovergestelde effect. Met een API-integratie wordt informatie veilig gedeeld tussen verschillende platforms en applicaties.

Daarnaast voorkomt men het dubbel invoeren van werk, omdat gegevens tussen systemen automatisch worden uitgewisseld, zonder tussenkomt van menselijke handelingen.

Een API koppeling kost tussen de 1000 en 5000 euro. Dit bedrag hangt af van de complexiteit van de oplossing en het aantal systemen dat gekoppeld dient te worden. Vaak betaal je dus eenmalig een bedrag voor de ontwikkeling en inrichting. Daarnaast betaal je vaak ook een klein bedrag per maand voor de hosting. Binnen de hosting is ook monitoring van de maatwerk API koppelingen inbegrepen.

Kosten API koppeling

API staat voor Application Programming Interface. Een API koppeling betekent de communicatie tussen applicaties.

API koppeling - Wat is een API koppeling - Brixxs

Wil je voor het management van je API’s een platform gebruiken? Klik dan hier om meer te lezen over ons API koppelingen platform.

Stap #1: Kennismaking

Tijdens de kennismaking worden je IT vraagstukken door ervaren consultants besproken.

Stap #2: Requirements analyse

Na de kennismaking worden je eisen en wensen in kaart gebracht. Wij kijken naar het huidige systeem landschap en brengen dit in kaart.

Stap #3: Haalbaarheidsstudie

We geven antwoord op de vraag wat er nodig is om het gewenste systeem te gaan bouwen. Inschattingen worden gemaakt en deze kunnen als input dienen voor jouw business case.

Stap #4: Prototyping

We maken een prototype van het gewenste systeem en leggen de API koppelingen in de basis.

Stap #5: Bouwen van een MVP

Een MVP (Minimum Viable Product) heeft minimale functionaliteiten om de werking van de API aan te tonen.

Stap #6: Productierijp maken van de API

De API wordt gereedgemaakt voor de live gang. Infrastructuur wordt uitgerold, quality checks worden uitgevoerd, en de API gaat eerst van test, naar staging en vervolgens naar productie. Er worden alert ingesteld om de API’s in de gaten te houden.

6 stappen voor een API koppeling

Hoe maak ik een API koppeling in 6 stappen

Een API is een interface voor het programmeren van applicaties. Het is een set regels, protocollen en tools die toegankelijk zijn voor andere applicaties.

API’s zijn ontworpen om flexibel en modulair van aard te zijn. Ze stellen ontwikkelaars in staat om andere producten te bouwen of uit te breiden zonder telkens het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. API’s maken het ook voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties te maken die op nieuwe manieren samenwerken.

Enkele veelvoorkomende taken die u met een API kunt doen zijn:

 • Bestanden uploaden
 • Informatie ophalen uit een API (bijv. JSON)
 • Gegevens uit een database lezen
 • Locatiegegevens ophalen (bijv. GPS-coördinaten)

Wat zijn de voordelen of voordelen van het gebruik van een API?

Een API (Application Programming Interface) is een interface die softwareontwikkelaars bouwen om de interactie met hun apps en services te vergemakkelijken.

API’s bieden een reeks voordelen en voordelen:

 • Ze maken integratie met andere systemen mogelijk
 • Ze faciliteren de ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten
 • Ze bieden toegang tot gegevens vanuit elke app
 • Ze zorgen voor een betere integratie
 • Veilig
 • Goedkoop

Wat zijn mogelijke toepassingen voor een API?

Er zijn veel mogelijke toepassingen voor een API. Ze worden meestal gebruikt om softwareontwikkelaars een interface te bieden waarmee ze toegang hebben tot gegevens van het systeem van een bedrijf zonder nieuwe code te hoeven schrijven. API’s kunnen ook voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van systeemkoppelingen, het automatiseren van taken, het verwerken van gegevens en nog veel meer.

Hoe ga je aan de slag met je eigen API?

Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen API. De eerste is om een API-bouw en test tool zoals POSTMAN te gebruiken. De tweede is door middel van programmeren.

Met een API-bouwtool kun je meteen aan de slag door een paar vragen over je project te beantwoorden en heb je de tools die nodig zijn voor het ontwerpen van een API. Je kunt ook profiteren van bestaande sjablonen die op de lange termijn tijd besparen.

Het bouwen van je eigen API door middel van programmeren vereist meer werk. Als je niet bekend bent met coderen, kun je het beste iemand vinden die hiermee ervaringen heeft, omdat het tijdrovend en vervelend kan zijn om zonder deze kennis te doen.

Heb ik programmeer vaardigheden nodig om een API te gebruiken?

API is een set instructies of hulpmiddelen waarmee mensen softwaretoepassingen kunnen bouwen. API wordt de taal van het internet genoemd. API kan worden geïntegreerd met andere services om nieuwe functies te bieden.

Als u een e-commercebedrijf heeft, is API een van uw belangrijkste bronnen. API stelt bedrijven in staat om met elkaar te communiceren of gegevens te delen met applicaties van derden zonder dat ze elke keer alles opnieuw hoeven te bouwen. Om API te gebruiken, hoeft u alleen maar te weten hoe het werkt en hoe het voor jouw bedrijf kan werken.

Een API is een webservice. Het is een programma of een reeks instructies waarmee twee toepassingen met elkaar kunnen praten.

Een webservice biedt een manier voor computerprogramma’s die op verschillende machines draaien om met elkaar te communiceren via het world wide web. Het ene programma fungeert als een “client” en verzendt een bericht dat door de “server” wordt begrepen. De server verwerkt vervolgens het verzoek en stuurt zo nodig een antwoord terug.

Het internet is een netwerk van computers over de hele wereld die via het world wide web met elkaar communiceren. Het ene programma fungeert als een “client” en stuurt een bericht dat door de “server” wordt begrepen. De server verwerkt het verzoek vervolgens.

Wat is een webservice?

Een webservice is een softwaresysteem dat toegankelijk is via internet en meestal wordt beheerd door een bedrijf.

Webservices zijn doorgaans ontworpen om specifieke soorten gegevens of informatie te leveren. Je zult merken dat veel bedrijven verschillende webservices aanbieden, zoals chatbots voor klantenservice, een API voor het publiceren van inhoud op hun website en een API voor het ophalen van aandelenkoersen.

REST API’s zijn platforms die andere platforms een manier bieden om met elkaar te communiceren. Het wordt ook gebruikt om gegevens tussen twee toepassingen over te dragen.

Een RESTful API wordt een op HTTP gebaseerde service genoemd die toegankelijk is via een HTTP-verzoek, meestal in de vorm van GET- of POST-verzoeken. De term “REST” is geen handelsmerk en er is dus geen formele definitie van wat een RESTful API maakt. Ontwikkelaars kunnen een service echter als een “RESTful API” beschouwen als deze voldoet aan de volgende beperkingen:

 1. Klanten kunnen verzoeken doen met behulp van HTTP-methoden, zoals GET en POST;
 2. Een client mag de serverstatus nooit wijzigen buiten wat expliciet is gegeven in het antwoord van de server;

Wat is een REST-API en wat kun je ermee?

Een REST API is een set regels voor het verzenden van gegevens tussen de client en de server. REST API’s zijn erg populair omdat ze niet ingewikkeld zijn om te maken en gemakkelijk door ontwikkelaars kunnen worden gebruikt.

REST-API’s worden gebruikt om toegang tot gegevens te bieden, gegevens begrijpelijker te maken of het delen of integreren van gegevens tussen verschillende platforms te vergemakkelijken. Enkele voorbeelden van waar u een REST API voor kunt gebruiken, is om live informatie over verkeersongevallen te delen, contactgegevens op één plek op te slaan of uw favoriete restaurants in één app op te slaan.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een REST API?

De beste voordelen van het gebruik van een REST API is dat het grote of kleine bedrijven kan helpen om te groeien en efficiënter te werken.

Een REST API staat voor Representational State Transfer Application Programming Interface en is in feite een manier om het ene systeem, zoals een website, aan een ander systeem te koppelen. Stel dat je een online winkelprogramma hebt en dit wil koppelen aan je boekhoudsoftware? Een REST API zou de twee systemen in staat stellen om naadloos en zonder enige vorm van vertraging of onderbreking van de service met elkaar te communiceren.

Waarom zou ik een REST API nodig hebben?

Als contentschrijver heb je misschien al een blog of website van waaruit je content pusht. Zo niet, dan is een API een perfecte oplossing voor uw contentbehoeften.

Met de REST API kunt u uw gegevens op een meer georganiseerde manier opslaan en openen. Het maakt ook het eenvoudig invoegen van gegevens in de database mogelijk door de noodzaak om alles handmatig in code in te voeren overbodig te maken, wat tijd bespaart en een hogere nauwkeurigheid biedt.

Hoe gebruik ik een REST API?

Een REST API, ook wel RESTful API genoemd, is een API die een manier biedt om toegang te krijgen tot inhoud of gegevens via HTTP met XML- of JSON-indeling.

REST API’s worden vaak gebruikt door webservices die hun gegevens openbaar moeten maken. RESTful API’s worden ook externe procedure-aanroepen genoemd. Het is mogelijk voor de klant om verzoeken te doen zonder enige server-side logica van de kant van de serviceprovider.

Een REST API biedt de volgende functies:

 • Representational State Transfer (REST)
 • Hypertext Transfer Protocol (HTTP)
 • XML- of JSON-indelingen

Wat is het verschil tussen een API en een formulier?

Een API (Application Programming Interface) is een set programmeer instructies waarmee twee computertoepassingen met elkaar kunnen communiceren. Een API specificeert de regels die de programmeur moet volgen voor de toepassing.

Een formulier is een webpagina met invoervakken die worden gebruikt om gegevens in een toepassing, website of een ander softwaresysteem in te voeren.

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een API in plaats van een formulier. API’s kunnen worden gebruikt om informatie te verzamelen over wat klanten willen en nodig hebben door gegevens van klanten te verzamelen zonder dat ze deze zelf fysiek hoeven in te typen. Met API’s kunt u interactieve interfaces op uw website of app maken zonder dat u hoeft te betalen voor extra codering die nodig zou zijn als u een formulier zou gebruiken. Het laatste grote voordeel van het gebruik van een API is dat het kan worden geïntegreerd met veel verschillende soorten systemen

Hoe werkt een API-formulier?

Een API-formulier is een webformulier dat door een gebruiker kan worden ingevuld en via een API naar een derde partij kan worden verzonden. Het is voor u de gemakkelijkste manier om uw website te integreren met een andere dienst.

Meestal zijn er twee manieren om een API-formulier met een API te verzenden: met behulp van POST- of GET-verzoeken. Welke u moet gebruiken, hangt af van of u gevoelige informatie van de gebruiker nodig heeft, zoals wachtwoorden of creditcardnummers.

POST-verzoeken hebben altijd de voorkeur wanneer gevoelige informatie met hen wordt verzonden, omdat ze gegevens versleutelen voordat deze via HTTPS/SSL-verbindingen naar de derde partij zijn verzonden. Dit zorgt ervoor dat niemand anders kan zien dat gevoelige gegevens van de gebruiker naar de derde partij worden verzonden zonder te worden onderschept door een aanval. Een mooi voorbeeld is Wufoo forms. Hier kunt verschillende formulieren opmaken en via de instellingen kunt u het web adres opgeven, waarnaar het formulier gepost moet worden.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een API-formulier?

API’s zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de tools die u gebruikt naadloos samenwerken. Als u bijvoorbeeld Google Spreadsheets gebruikt voor uw spreadsheet behoeften, maar ervoor moet zorgen dat de gegevens worden opgeslagen in WordPress, dan helpt een API daarbij.

Een API maakt alles makkelijker door als intermediair tussen twee verschillende interfaces op te treden. Het converteert de informatie van de ene interface naar een formaat dat door een andere interface kan worden begrepen. Dit zal helpen om fouten te verminderen en ervoor te zorgen dat al de projecten met elkaar verbonden zijn.

API-beheer is het proces waarbij een manier wordt geboden om API’s te beheren, bewaken en beveiligen. API-beheer kan worden gedaan via zowel een API-beheer platform als een API-gateway.

API-beheer biedt verschillende voordelen voor organisaties die de moeite waard zijn om in overweging te nemen bij het nadenken over het beheer van API’s binnen jouw organisatie. Enkele elementen waar je aan kunt denken:

 • Geoptimaliseerd API-gebruik door gebruikspatronen te monitoren en aan te passen op basis van gebruikersgedrag
 • Mogelijkheid om API’s te beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik door toegangsbeleid te creëren

Wat zijn de voordelen van API-beheer?

Naarmate de complexiteit van software toeneemt, neemt ook de behoefte aan API’s toe. Maar API’s zijn moeilijk te beheren en kunnen snel een puinhoop worden als ze niet goed gestructureerd zijn. Met API-beheer kunnen bedrijven hun API’s bijhouden door een centrale opslagplaats te bieden waarin ze deze kunnen opslaan en organiseren op een manier die voor hen logisch is.

Via API-beheer kunnen bedrijven er ook voor zorgen dat hun gebruikers toegang hebben tot de meest bijgewerkte versie van hun API door een centrale locatie te hebben voor alle updates. En als het tijd is om oude versies van een API af te schaffen, is dat via API-beheer eenvoudig te doen met slechts één klik op de knop.

Hoe werkt een API-controle?

API’s worden gebruikt om de toegang tot gegevens of services erachter te regelen. Dit wordt gedaan door authenticatie en autorisatie te geven aan de API.

Om te kunnen garanderen dat API-controle werkt, is het noodzakelijk dat het wordt gedaan door een derde partij die geen kwade bedoelingen heeft.

In welke bedrijfstakken wordt het meest waarschijnlijk gebruik gemaakt van API-controle?

In sommige sectoren is de kans groter dat API-controle wordt gebruikt dan in andere. Dit komt omdat API’s meestal worden gebouwd door ontwikkelaars die de branche waarin ze werken begrijpen. Deze ontwikkelaars kunnen vereenvoudigde API’s maken die aansluiten bij de behoeften van de branche waarin ze werken.

Sectoren die API’s gebruiken, zijn onder meer de gezondheidszorg, financiën, detailhandel en andere sectoren die veel gegevens moeten beheren. Het kunnen ook bedrijven zijn die hun eigen app of mobiele website willen ontwikkelen terwijl ze hun huidige backend-systemen gebruiken.

Een RESTful API is een rest service oftewel applicatie-programmeer interface die de REST-architectuurstijl volgt. Het biedt gegevens in een geserialiseerde vorm via een reeks bewerkingen die doorgaans worden weergegeven via HTTP.

De REST-stijl is een bepaalde stijl die tegenwoordig de webontwikkeling domineert en beïnvloedt hoe webservices worden ontworpen en gebouwd. De koppelingen tussen 2 systemen gaan vaak via REST service koppelingen, in plaats van de verouderde SOAP koppelingen.

Wat zijn de voordelen van een Restservice?

Een Rest-service is een webservice waarmee gegevens kunnen worden geopend en gemanipuleerd met behulp van standaard HTTP-methoden. Het wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van softwaretoepassingen om een uniforme interface te bieden om toegang tot externe gegevensbronnen mogelijk te maken.

Restservices zijn gewoon een manier om webverzoeken te doen die gegevens in een bepaald formaat terugsturen. Ze bieden een uniforme interface die ontwikkelaars kunnen gebruiken wanneer ze toegang willen tot externe gegevensbronnen voor hun applicaties. Deze verzoeken kunnen vanuit elke programmeertaal worden gedaan en kunnen worden samengesteld met behulp van standaard HTTP-verzoekmethoden.

Wat zijn de nadelen van een Restservice?

Een REST-service is een set endpoints die de communicatie tussen verschillende delen van een applicatie afhandelt.

REST-services zijn geweldig voor communicatie in microservices, maar ze vereisen wat extra werk in grote systemen.

Hoe gebruik je een Rest-service?

Een REST-service is een type webservice dat het HTTP-protocol gebruikt en een meer interactieve en stateful gebruikersinterface heeft dan andere soorten services.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een REST-service is dat het kan worden gebruikt om applicaties te bouwen zonder frontend- of backend-programmering.

Diensten zoals Dropbox en Gmail gebruiken API’s om hun inhoud aan gebruikers te leveren. Ze bieden een HTTP-interface die vervolgens communiceert met hun databases, gebruikers op de hoogte stelt wanneer nieuwe gegevens beschikbaar komen, enz.

De belangrijkste eigenschappen voor REST-services zijn: HTTP-methode, URI-paden, statuscodes en content-types.

GraphQL is een relatief nieuwe technologie die op grote schaal is toegepast door grote bedrijven zoals Facebook, Instagram en Twitter. Het biedt een alternatief voor REST API’s.

GraphQL wordt geroemd om zijn snelheid en schaalbaarheid, wat komt door het ontbreken van HTTP-verzoeken die nodig zijn om gegevens van de server op te halen. Het maakt ook caching aan de clientzijde mogelijk, waardoor het sneller is dan REST-API’s.

Een nadeel van GraphQL is dat het misschien moeilijk te integreren is met bestaande applicaties of projecten die REST API’s gebruiken. Het andere nadeel is dat het gebruik van GraphQL meer gespecialiseerde kennis vereist over hoe query’s worden opgebouwd en welke gegevenstypen ze kunnen retourneren, dus dit kan voor sommige ontwikkelaars een lastig onderwerp zijn.