Een API koppeling laten maken

De meeste mensen hebben nog nooit van API gehoord, laat staan dat ze weten wat het doet. Ze denken misschien dat het een coole nieuw acroniem is dat hun sms’jes of IM chats gemakkelijker maakt, zoals LOL, HGH of HVJ.

Zij weten niet dat het een bijzonder krachtige technologie is die tot grote dingen in staat is. Het wordt vandaag de dag namelijk in bijna alle softwaretoepassingen toegepast die we elke dag weer gebruiken. Via het Brixxs platform kun je makkelijk een API koppeling laten maken, en twee of meer systemen aan elkaar koppelen. Lees meer over onze blog over API koppelingen.

Hoe kun je een API koppeling laten maken, en wat is een API?

Een API, een afkorting die voor Application Programming Interface staat, is een software-naar-software koppeling. Wil je graag een API koppeling laten maken? Dan ben je bij Brixxs aan het juiste adres! API’s bieden een veilige en gestandaardiseerde manier voor alle mogelijke applicaties om met elkaar samen te kunnen werken en zonder tussenkomst van de gebruiker de benodigde informatie of functionaliteit aan te kunnen leveren.

Automatiseer je processen rondom gegevensinvoer met een API

Wij zijn gecertificeerd volgens NEN- en ISO-normen, dus jouw gegevens zijn 100% veilig bij ons

Automatiseer je processen rondom gegevensinvoer met een API

Onze strakke monitoring stel je in staat om gemoedsrust te hebben, wetende dat jouw API-aanroepen 24/7 worden gemonitord
t
Indien nodig staat onze supportdesk 24/7 klaar om al je vragen te beantwoorden
Alles in het kader van hergebruik (bouwblokken) en Low code principes

Wat is API integratie?

API integratie verwijst dus naar de naadloze connectiviteit waarmee diverse organisaties hun bedrijfsprocessen kunnen automatiseren. Plus alsmede naar het delen en inbedden van de data tussen de verschillende applicaties en om bestaande systemen te kunnen verbeteren.

Dat is zeer zeker geweldig nieuws voor de eindgebruikers. Want zolang de API’s al het zware werk op de achtergrond blijven doen, zullen alle mogelijke digitale ervaringen vrijwel moeiteloos plaatsvinden.

Een correcte API integratie maakt dit immers allemaal mogelijk omdat het het delen van proces- en bedrijfsgegevens tussen de diverse applicaties binnen een bepaald ecosysteem mogelijk maakt. Het ontgrendelt zo ook een compleet nieuw niveau van flexibiliteit van informatie- en dienstverlening. Het maakt het alsmede eenvoudig om de content op de verschillende websites en in de gebruikte apps veilig in te sluiten.

Hoe werkt een API?

API’s communiceren door middel van een reeks van opgestelde regels die bepalen hoe computers, applicaties of apparaten met elkaar kunnen praten. De API fungeert hierbij als een soort tussenpersoon tussen twee apparaten die voor een specifieke taak met elkaar verbinding willen maken.

Een vereenvoudigd voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat wanneer jij je vanaf je mobiele telefoon bij Facebook aanmeldt en jij de Facebook toepassing vertelt dat je een externe toegang tot jouw account wenst.

De mobiele applicatie roept dan vervolgens een API aan om jouw Facebook account plus inloggegevens op te kunnen halen. Facebook zal hierna dan vanaf één van haar servers een toegang tot deze informatie krijgen en deze gegevens naar de mobiele applicatie terugsturen.

API’s zijn tegenwoordig voor elk modern technologisch bedrijf een absolute noodzaak. Het is hierbij zelfs niet zozeer de vraag of er API’s nodig zijn, maar hoeveel er nodig zijn en hoe ze gecreëerd en toegepast worden.

De koppeling van API’s met ERP en CRM software systemen

Het investeren in technologie zoals ERP software (Enterprise Resource Planning) en CRM software (Customer Relationship Management) helpt een bedrijf om een softwarematige controle en zichtbaarheid mogelijk te maken.

Deze oplossingen werken het beste als ze als een samenhangende eenheid functioneren. Om deze reden is een ERP en CRM integratie de topprioriteit voor veel IT professionals, de topmanagers en alle andere belanghebbenden op directieniveau.

De functie van ERP software is om alle bedrijfsprocessen binnen een onderneming te vereenvoudigen en evenzo te centraliseren. Denk hierbij onder andere aan de bestelgeschiedenis, planning en andere door data aangestuurde workflows. Wanneer ondernemingen van een uitgebreid ERP pakket gebruikmaken, dan biedt dit een simpele manier om de kritieke onderdelen van een bedrijf goed te kunnen beheren.

CRM systemen helpen daarnaast bij het beheren van data zoals alle klantgegevens, de order- en contactgegevens. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor de sales en marketing teams.

Bedrijven maken van CRM gebruik om zo een beter inzicht in hun klanten te krijgen. Zodat ze veel beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen als het gaat om de interactie met hen en alle daarbij mogelijke verkoopactiviteiten. Bovendien kunnen bedrijven op deze wijze hun bedrijfsrelaties effectiever beheren, iets wat voor een betere up- en cross-selling flow zorgt.

Het belang van een ultieme CRM en ERP integratie via de juiste API’s

Een correcte CRM ERP integratie architectuur die alle gemeenschappelijke datapunten synchroniseert, helpt enorm bij het stroomlijnen en automatiseren van de gebruikte bedrijfsprocessen. Dit zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende integratiepunten:

Contactinformatie en accountbeheer

Het CRM systeem bevat de lead en klantcontact informatie met betrekking tot alle verkooporders, terwijl het ERP systeem de klant- en accountinformatie bijhoudt die met de facturering, verzendgegevens en betalingen verband houdt. Door deze punten met elkander te synchroniseren, blijven alle contact- en accountgegevens van het bedrijf geheel up-to-date.

Het offerte- en orderbeheer

Alle mogelijke verkoopoffertes zijn over het algemeen uit het ERP systeem afkomstig, maar de salesmanagers hebben wel een toegang tot deze offertes nodig. Want zij werken veelal vanuit één systeem, namelijk die van het CRM systeem.

Deze verkooporders worden over het algemeen alsook door het salesteam in het CRM systeem ingevoerd. Maar het is het ERP systeem die alle bestellingen beheert, de facturen genereert, de bestellingen uitvoert en de producten naar de klanten verzendt. Door de data tussen deze CRM en ERP systemen met API’s te synchroniseren, blijven de offertes en bestellingen aan elkaar gekoppeld en kunnen de verkopers nu alle benodigde gegevens uit het CRM systeem halen.

De geschiedenis van alle verkooporders

De geschiedenis van alle verkooporders is zeer waardevolle informatie. Heel veel bedrijven gebruiken dit namelijk om door middel van kunstmatige intelligentie (AI) hun toekomstige sales te voorspellen. De geschiedenis van alle ingeboekte facturen bevindt zich veelal in het ERP systeem. Deze data moet dus met het CRM systeem gesynchroniseerd worden, zodat het salesteam deze informatie ook kan inzien.

De betalingen

Alle betalingen die vanuit de daarbij behorende facturen ontvangen worden, horen bij de voltooiing van het zogenaamde offerte-to-cash proces. Deze betaalgegevens bevinden zich ​​in het ERP systeem. Als al jouw betalingsgegevens evenzo voor het CRM systeem toegankelijk zijn, dan kan een salesmanager altijd op de hoogte zijn alle mogelijke verschuldigde betalingen en tevens bij de incasso hiervan assisteren.

Alle informatie behorende bij de producten en inventaris

Alle betalingen die vanuit de daarbij behorende facturen ontvangen worden, horen bij de voltooiing van het zogenaamde offerte-to-cash proces. Deze betaalgegevens bevinden zich ​​in het ERP systeem. Als al jouw betalingsgegevens evenzo voor het CRM systeem toegankelijk zijn, dan kan een salesmanager altijd op de hoogte zijn alle mogelijke verschuldigde betalingen en tevens bij de incasso hiervan assisteren.

Integreer de ERP en CRM systemen voor het allerbeste resultaat

De ERP en CRM systemen van een bedrijf werden in het verleden in veel gevallen volledig gescheiden van elkaar gehouden. Dit zelfs als de bedrijven op beide systemen moeten vertrouwen. Tegenwoordig hebben webapplicaties vele onderdelen al standaard in zich. We hebben ook een uitgebreid artikel geschreven over een webapplicatie laten maken.

Het is op dit moment is echter vrij duidelijk dat een volledig geïntegreerd ERP en CRM systeem het mogelijk maakt om voor iedereen het beste van deze twee werelden te bieden. Alle afdelingen binnen een bedrijf krijgen zo immers in realtime, en bij een juist ingesteld toegangsbeheer, een volledig overzicht van allerhande essentiële informatie over de klanten, financiën, voorraad, prijzen en nog veel meer.

Als beide systemen optimaal geïntegreerd zijn, dan zijn alle vervelende handmatige updates niet meer nodig, omdat beide tools per slot van rekening op dezelfde database vertrouwen.

Al met al zorgt een integratie via de juiste API’s voor meer efficiëntie, winstgevendheid en klanttevredenheid binnen een bedrijf.

De juiste API’s en systemen kiezen

Voor een optimalisatie van alle bedrijfsprocessen zal de keuze tussen alle mogelijke ERP, CRM en API software (of combinaties hiervan) tot interessante discussies bij zowel het project- als managementteam leiden.

Het wordt dan ook aangeraden om, op basis van de proceseisen die in de zogenaamde requirements engineering (RE) zijn vastgelegd, over al deze processen een besluit te nemen. Zo worden de besluitvorming risico’s namelijk verkleind en zal het bedrijf betrouwbare resultaten behalen.

Denk hierbij aan de volgende mogelijke aandachtspunten:

 • Welke vragen moeten er beantwoord worden?
 • Welke bedrijfsprocessen zijn absoluut cruciaal?
 • Welke procesoptimalisaties zijn er zeker nodig?
 • Welke nieuwe processen moeten er gedefinieerd worden?
 • Welke klantwensen zullen er in de toekomst geïntroduceerd worden?
 • Welke klantenservice zou er verbeterd moeten worden?

Naast gebruik te maken van resourceplanning zal er verder veelal aan dit soort eisen voldaan worden door van onafhankelijke adviseurs gebruik te maken. Dankzij een uitgebreide procesoptimalisatie, correcte data-analyse (ook wel procesmining genoemd) en de input van diverse experts, zal er een unieke zoektocht naar uiteindelijk de beste softwareoplossing plaatsvinden.

Conclusie

De integratie van CRM en ERP systemen helpt behoorlijk bij het elimineren van veel administratieve fouten, zoals onjuiste gegevens, vertragingen in het verkrijgen van de gewenste data en inconsistente gegevensformaten.

Tegelijkertijd is een door de juiste API’s geïntegreerd systeem veel gemakkelijker te beheren dan twee afzonderlijke softwaresystemen. Een API koppeling tussen de ERP en CRM systemen laten maken zal daarom over het algemeen een enorme aanwinst voor een bedrijf zijn.

In de meeste gevallen moet een bedrijf hierbij wel eerst een bepaalde omvang en complexiteit binnen al hun bedrijfsprocessen hebben bereikt voordat een integratie zonder meer de moeite waard is.

Als er echter vanaf het begin van een onderneming al op een snelle groei van het bedrijf ingezet wordt, dan zal het zeer zeker de moeite waard zijn om vanaf de start al op een geïntegreerd softwareplatform te vertrouwen. Dankzij deze aanpak bespaart het bedrijf immers gelijk al veel tijd en geld.

Bovendien zal een optimale integratie het bedrijf helpen om op de lange termijn nog meer zakelijk succes te kunnen behalen!

Veel gestelde vragen over andere API maatwerk koppelingen

Een API is een webservice. Het is een programma of een reeks instructies waarmee twee toepassingen met elkaar kunnen praten.

Een webservice biedt een manier voor computerprogramma’s die op verschillende machines draaien om met elkaar te communiceren via het world wide web. Het ene programma fungeert als een “client” en verzendt een bericht dat door de “server” wordt begrepen. De server verwerkt vervolgens het verzoek en stuurt zo nodig een antwoord terug.

Het internet is een netwerk van computers over de hele wereld die via het world wide web met elkaar communiceren. Het ene programma fungeert als een “client” en stuurt een bericht dat door de “server” wordt begrepen. De server verwerkt het verzoek vervolgens.

Wat is een webservice?

Een webservice is een softwaresysteem dat toegankelijk is via internet en meestal wordt beheerd door een bedrijf.

Webservices zijn doorgaans ontworpen om specifieke soorten gegevens of informatie te leveren. Je zult merken dat veel bedrijven verschillende webservices aanbieden, zoals chatbots voor klantenservice, een API voor het publiceren van inhoud op hun website en een API voor het ophalen van aandelenkoersen.

REST API’s zijn platforms die andere platforms een manier bieden om met elkaar te communiceren. Het wordt ook gebruikt om gegevens tussen twee toepassingen over te dragen.

Een RESTful API wordt een op HTTP gebaseerde service genoemd die toegankelijk is via een HTTP-verzoek, meestal in de vorm van GET- of POST-verzoeken. De term “REST” is geen handelsmerk en er is dus geen formele definitie van wat een RESTful API maakt. Ontwikkelaars kunnen een service echter als een “RESTful API” beschouwen als deze voldoet aan de volgende beperkingen:

 1. Klanten kunnen verzoeken doen met behulp van HTTP-methoden, zoals GET en POST;
 2. Een client mag de serverstatus nooit wijzigen buiten wat expliciet is gegeven in het antwoord van de server;

Wat is een REST-API en wat kun je ermee?

Een REST API is een set regels voor het verzenden van gegevens tussen de client en de server. REST API’s zijn erg populair omdat ze niet ingewikkeld zijn om te maken en gemakkelijk door ontwikkelaars kunnen worden gebruikt.

REST-API’s worden gebruikt om toegang tot gegevens te bieden, gegevens begrijpelijker te maken of het delen of integreren van gegevens tussen verschillende platforms te vergemakkelijken. Enkele voorbeelden van waar u een REST API voor kunt gebruiken, is om live informatie over verkeersongevallen te delen, contactgegevens op één plek op te slaan of uw favoriete restaurants in één app op te slaan.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een REST API?

De beste voordelen van het gebruik van een REST API is dat het grote of kleine bedrijven kan helpen om te groeien en efficiënter te werken.

Een REST API staat voor Representational State Transfer Application Programming Interface en is in feite een manier om het ene systeem, zoals een website, aan een ander systeem te koppelen. Stel dat je een online winkelprogramma hebt en dit wil koppelen aan je boekhoudsoftware? Een REST API zou de twee systemen in staat stellen om naadloos en zonder enige vorm van vertraging of onderbreking van de service met elkaar te communiceren.

Waarom zou ik een REST API nodig hebben?

Als contentschrijver heb je misschien al een blog of website van waaruit je content pusht. Zo niet, dan is een API een perfecte oplossing voor uw contentbehoeften.

Met de REST API kunt u uw gegevens op een meer georganiseerde manier opslaan en openen. Het maakt ook het eenvoudig invoegen van gegevens in de database mogelijk door de noodzaak om alles handmatig in code in te voeren overbodig te maken, wat tijd bespaart en een hogere nauwkeurigheid biedt.

Hoe gebruik ik een REST API?

Een REST API, ook wel RESTful API genoemd, is een API die een manier biedt om toegang te krijgen tot inhoud of gegevens via HTTP met XML- of JSON-indeling.

REST API’s worden vaak gebruikt door webservices die hun gegevens openbaar moeten maken. RESTful API’s worden ook externe procedure-aanroepen genoemd. Het is mogelijk voor de klant om verzoeken te doen zonder enige server-side logica van de kant van de serviceprovider.

Een REST API biedt de volgende functies:

 • Representational State Transfer (REST)
 • Hypertext Transfer Protocol (HTTP)
 • XML- of JSON-indelingen

Een API is een interface voor het programmeren van applicaties. Het is een set regels, protocollen en tools die toegankelijk zijn voor andere applicaties.

API’s zijn ontworpen om flexibel en modulair van aard te zijn. Ze stellen ontwikkelaars in staat om andere producten te bouwen of uit te breiden zonder telkens het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. API’s maken het ook voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties te maken die op nieuwe manieren samenwerken.

Enkele veelvoorkomende taken die u met een API kunt doen zijn:

 • Bestanden uploaden
 • Informatie ophalen uit een API (bijv. JSON)
 • Gegevens uit een database lezen
 • Locatiegegevens ophalen (bijv. GPS-coördinaten)

Wat zijn de voordelen of voordelen van het gebruik van een API?

Een API (Application Programming Interface) is een interface die softwareontwikkelaars bouwen om de interactie met hun apps en services te vergemakkelijken.

API’s bieden een reeks voordelen en voordelen:

 • Ze maken integratie met andere systemen mogelijk
 • Ze faciliteren de ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten
 • Ze bieden toegang tot gegevens vanuit elke app
 • Ze zorgen voor een betere integratie
 • Veilig
 • Goedkoop

Wat zijn mogelijke toepassingen voor een API?

Er zijn veel mogelijke toepassingen voor een API. Ze worden meestal gebruikt om softwareontwikkelaars een interface te bieden waarmee ze toegang hebben tot gegevens van het systeem van een bedrijf zonder nieuwe code te hoeven schrijven. API’s kunnen ook voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van systeemkoppelingen, het automatiseren van taken, het verwerken van gegevens en nog veel meer.

Hoe ga je aan de slag met je eigen API?

Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen API. De eerste is om een API-bouw en test tool zoals POSTMAN te gebruiken. De tweede is door middel van programmeren.

Met een API-bouwtool kun je meteen aan de slag door een paar vragen over je project te beantwoorden en heb je de tools die nodig zijn voor het ontwerpen van een API. Je kunt ook profiteren van bestaande sjablonen die op de lange termijn tijd besparen.

Het bouwen van je eigen API door middel van programmeren vereist meer werk. Als je niet bekend bent met coderen, kun je het beste iemand vinden die hiermee ervaringen heeft, omdat het tijdrovend en vervelend kan zijn om zonder deze kennis te doen.

Heb ik programmeer vaardigheden nodig om een API te gebruiken?

API is een set instructies of hulpmiddelen waarmee mensen softwaretoepassingen kunnen bouwen. API wordt de taal van het internet genoemd. API kan worden geïntegreerd met andere services om nieuwe functies te bieden.

Als u een e-commercebedrijf heeft, is API een van uw belangrijkste bronnen. API stelt bedrijven in staat om met elkaar te communiceren of gegevens te delen met applicaties van derden zonder dat ze elke keer alles opnieuw hoeven te bouwen. Om API te gebruiken, hoeft u alleen maar te weten hoe het werkt en hoe het voor jouw bedrijf kan werken.

Wat is het verschil tussen een API en een formulier?

Een API (Application Programming Interface) is een set programmeer instructies waarmee twee computertoepassingen met elkaar kunnen communiceren. Een API specificeert de regels die de programmeur moet volgen voor de toepassing.

Een formulier is een webpagina met invoervakken die worden gebruikt om gegevens in een toepassing, website of een ander softwaresysteem in te voeren.

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een API in plaats van een formulier. API’s kunnen worden gebruikt om informatie te verzamelen over wat klanten willen en nodig hebben door gegevens van klanten te verzamelen zonder dat ze deze zelf fysiek hoeven in te typen. Met API’s kunt u interactieve interfaces op uw website of app maken zonder dat u hoeft te betalen voor extra codering die nodig zou zijn als u een formulier zou gebruiken. Het laatste grote voordeel van het gebruik van een API is dat het kan worden geïntegreerd met veel verschillende soorten systemen

Hoe werkt een API-formulier?

Een API-formulier is een webformulier dat door een gebruiker kan worden ingevuld en via een API naar een derde partij kan worden verzonden. Het is voor u de gemakkelijkste manier om uw website te integreren met een andere dienst.

Meestal zijn er twee manieren om een API-formulier met een API te verzenden: met behulp van POST- of GET-verzoeken. Welke u moet gebruiken, hangt af van of u gevoelige informatie van de gebruiker nodig heeft, zoals wachtwoorden of creditcardnummers.

POST-verzoeken hebben altijd de voorkeur wanneer gevoelige informatie met hen wordt verzonden, omdat ze gegevens versleutelen voordat deze via HTTPS/SSL-verbindingen naar de derde partij zijn verzonden. Dit zorgt ervoor dat niemand anders kan zien dat gevoelige gegevens van de gebruiker naar de derde partij worden verzonden zonder te worden onderschept door een aanval. Een mooi voorbeeld is Wufoo forms. Hier kunt verschillende formulieren opmaken en via de instellingen kunt u het web adres opgeven, waarnaar het formulier gepost moet worden.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een API-formulier?

API’s zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de tools die u gebruikt naadloos samenwerken. Als u bijvoorbeeld Google Spreadsheets gebruikt voor uw spreadsheet behoeften, maar ervoor moet zorgen dat de gegevens worden opgeslagen in WordPress, dan helpt een API daarbij.

Een API maakt alles makkelijker door als intermediair tussen twee verschillende interfaces op te treden. Het converteert de informatie van de ene interface naar een formaat dat door een andere interface kan worden begrepen. Dit zal helpen om fouten te verminderen en ervoor te zorgen dat al de projecten met elkaar verbonden zijn.

API-beheer is het proces waarbij een manier wordt geboden om API’s te beheren, bewaken en beveiligen. API-beheer kan worden gedaan via zowel een API-beheer platform als een API-gateway.

API-beheer biedt verschillende voordelen voor organisaties die de moeite waard zijn om in overweging te nemen bij het nadenken over het beheer van API’s binnen jouw organisatie. Enkele elementen waar je aan kunt denken:

 • Geoptimaliseerd API-gebruik door gebruikspatronen te monitoren en aan te passen op basis van gebruikersgedrag
 • Mogelijkheid om API’s te beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik door toegangsbeleid te creëren

Wat zijn de voordelen van API-beheer?

Naarmate de complexiteit van software toeneemt, neemt ook de behoefte aan API’s toe. Maar API’s zijn moeilijk te beheren en kunnen snel een puinhoop worden als ze niet goed gestructureerd zijn. Met API-beheer kunnen bedrijven hun API’s bijhouden door een centrale opslagplaats te bieden waarin ze deze kunnen opslaan en organiseren op een manier die voor hen logisch is.

Via API-beheer kunnen bedrijven er ook voor zorgen dat hun gebruikers toegang hebben tot de meest bijgewerkte versie van hun API door een centrale locatie te hebben voor alle updates. En als het tijd is om oude versies van een API af te schaffen, is dat via API-beheer eenvoudig te doen met slechts één klik op de knop.

Hoe werkt een API-controle?

API’s worden gebruikt om de toegang tot gegevens of services erachter te regelen. Dit wordt gedaan door authenticatie en autorisatie te geven aan de API.

Om te kunnen garanderen dat API-controle werkt, is het noodzakelijk dat het wordt gedaan door een derde partij die geen kwade bedoelingen heeft.

In welke bedrijfstakken wordt het meest waarschijnlijk gebruik gemaakt van API-controle?

In sommige sectoren is de kans groter dat API-controle wordt gebruikt dan in andere. Dit komt omdat API’s meestal worden gebouwd door ontwikkelaars die de branche waarin ze werken begrijpen. Deze ontwikkelaars kunnen vereenvoudigde API’s maken die aansluiten bij de behoeften van de branche waarin ze werken.

Sectoren die API’s gebruiken, zijn onder meer de gezondheidszorg, financiën, detailhandel en andere sectoren die veel gegevens moeten beheren. Het kunnen ook bedrijven zijn die hun eigen app of mobiele website willen ontwikkelen terwijl ze hun huidige backend-systemen gebruiken.

Een RESTful API is een rest service oftewel applicatie-programmeer interface die de REST-architectuurstijl volgt. Het biedt gegevens in een geserialiseerde vorm via een reeks bewerkingen die doorgaans worden weergegeven via HTTP.

De REST-stijl is een bepaalde stijl die tegenwoordig de webontwikkeling domineert en beïnvloedt hoe webservices worden ontworpen en gebouwd. De koppelingen tussen 2 systemen gaan vaak via REST service koppelingen, in plaats van de verouderde SOAP koppelingen.

Wat zijn de voordelen van een Restservice?

Een Rest-service is een webservice waarmee gegevens kunnen worden geopend en gemanipuleerd met behulp van standaard HTTP-methoden. Het wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van softwaretoepassingen om een uniforme interface te bieden om toegang tot externe gegevensbronnen mogelijk te maken.

Restservices zijn gewoon een manier om webverzoeken te doen die gegevens in een bepaald formaat terugsturen. Ze bieden een uniforme interface die ontwikkelaars kunnen gebruiken wanneer ze toegang willen tot externe gegevensbronnen voor hun applicaties. Deze verzoeken kunnen vanuit elke programmeertaal worden gedaan en kunnen worden samengesteld met behulp van standaard HTTP-verzoekmethoden.

Wat zijn de nadelen van een Restservice?

Een REST-service is een set endpoints die de communicatie tussen verschillende delen van een applicatie afhandelt.

REST-services zijn geweldig voor communicatie in microservices, maar ze vereisen wat extra werk in grote systemen.

Hoe gebruik je een Rest-service?

Een REST-service is een type webservice dat het HTTP-protocol gebruikt en een meer interactieve en stateful gebruikersinterface heeft dan andere soorten services.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een REST-service is dat het kan worden gebruikt om applicaties te bouwen zonder frontend- of backend-programmering.

Diensten zoals Dropbox en Gmail gebruiken API’s om hun inhoud aan gebruikers te leveren. Ze bieden een HTTP-interface die vervolgens communiceert met hun databases, gebruikers op de hoogte stelt wanneer nieuwe gegevens beschikbaar komen, enz.

De belangrijkste eigenschappen voor REST-services zijn: HTTP-methode, URI-paden, statuscodes en content-types.

GraphQL is een relatief nieuwe technologie die op grote schaal is toegepast door grote bedrijven zoals Facebook, Instagram en Twitter. Het biedt een alternatief voor REST API’s.

GraphQL wordt geroemd om zijn snelheid en schaalbaarheid, wat komt door het ontbreken van HTTP-verzoeken die nodig zijn om gegevens van de server op te halen. Het maakt ook caching aan de clientzijde mogelijk, waardoor het sneller is dan REST-API’s.

Een nadeel van GraphQL is dat het misschien moeilijk te integreren is met bestaande applicaties of projecten die REST API’s gebruiken. Het andere nadeel is dat het gebruik van GraphQL meer gespecialiseerde kennis vereist over hoe query’s worden opgebouwd en welke gegevenstypen ze kunnen retourneren, dus dit kan voor sommige ontwikkelaars een lastig onderwerp zijn.

GraphQL is een querytaal voor API’s waarmee ontwikkelaars op een efficiëntere manier gegevens uit de API kunnen ophalen. Het biedt ook een betere interface voor het opstellen van complexe query’s en vermindert de hoeveelheid overhead die nodig is voor gegevensoverdracht.

GraphQL ondersteunt een typesysteem, waardoor teams een gedeeld bibliotheek hebben en gemakkelijker verschillende tools kunnen integreren. Het heeft ook ingebouwde caching, die de overhead voor gegevensoverdracht kan verminderen. De syntaxis van GraphQL is ook veel eenvoudiger dan REST, waardoor het gemakkelijker te begrijpen en te gebruiken is.

GraphQL is een querytaal die door Facebook is ontwikkeld om gegevensgestuurde applicatieontwikkeling mogelijk te maken. GraphQL wint aan populariteit onder ontwikkelaars en wordt gebruikt door vele bedrijven zoals Facebook, GitHub, Shopify.

GraphQL is een alternatief voor REST (Representational State Transfer) API’s. GraphQL biedt een type interface om met één verzoek gegevens van de server op te halen. Hiermee is het niet meer nodig om meerdere verzoeken te doen om alle informatie op te halen die nodig is voor het weergeven of uitvoeren van een aanvraag.

GraphQL wint aan populariteit in de wereld van API ontwikkelingen, omdat het een aantal veelvoorkomende problemen oplost vergeleken met de REST API’s. Daarnaast is GraphQL ook makkelijker te onderhouden.

GraphQL is een specificatie voor het opvragen en bijwerken van gegevens, die wordt gebruikt als alternatief voor REST.

GraphQL is in 2012 door Facebook ontwikkeld en wint sindsdien aan populariteit. Maar wat maakt GraphQL anders dan REST?

GraphQL is een querytaal voor databasetoegang, die in 2012 is gemaakt door het ontwikkelaarsteam van Facebook. Hiermee kun je flexibele query’s maken die variëren op basis van het type gevraagde gegevens. Dit betekent dat een GraphQL verzoek meer of minder gegevens kan retourneren dan een verzoek aan een REST API.

REST staat voor Representational State Transfer en het is een van de meest gebruikelijke manieren om webservice API’s te ontwerpen, met name voor het beheren van bronnen op internet. Het definieert hoe informatie moet worden doorgegeven tussen applicaties met behulp van HTTP-methoden zoals GET, PUT, POST, PATCH en DELETE.

De REST architectuur is een benadering van communicatie die het gebruik van HTTP mogelijk maakt voor de overdracht van hypermedia, of hypertext, tussen gedistribueerde apparaten.

De REST architectuurstijl wordt vaak gebruikt als een onderliggend principe voor veel web-API’s, vooral die welke niet transportgericht zijn.

RESTful-architecturen worden soms ook “RESTful webservices” of “RESTful API’s” genoemd.

HTTP is een protocol dat wordt gebruikt om gegevens van de ene computer naar de andere over te dragen. Het bestaat al sinds 1990 en is op grote schaal geadopteerd. De meest populaire HTTP-methode is het GET-commando, dat de browser vertelt iets van een webserver op te halen.