API-beheer is het proces waarbij een manier wordt geboden om API’s te beheren, bewaken en beveiligen. API-beheer kan worden gedaan via zowel een API-beheer platform als een API-gateway.
API-beheer biedt verschillende voordelen voor organisaties die de moeite waard zijn om in overweging te nemen bij het nadenken over het beheer van API’s binnen jouw organisatie. Enkele elementen waar je aan kunt denken:
- Geoptimaliseerd API-gebruik door gebruikspatronen te monitoren en aan te passen op basis van gebruikersgedrag
- Mogelijkheid om API’s te beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik door toegangsbeleid te creëren
Wat zijn de voordelen van API-beheer?
Naarmate de complexiteit van software toeneemt, neemt ook de behoefte aan API’s toe. Maar API’s zijn moeilijk te beheren en kunnen snel een puinhoop worden als ze niet goed gestructureerd zijn. Met API-beheer kunnen bedrijven hun API’s bijhouden door een centrale opslagplaats te bieden waarin ze deze kunnen opslaan en organiseren op een manier die voor hen logisch is.
Via API-beheer kunnen bedrijven er ook voor zorgen dat hun gebruikers toegang hebben tot de meest bijgewerkte versie van hun API door een centrale locatie te hebben voor alle updates. En als het tijd is om oude versies van een API af te schaffen, is dat via API-beheer eenvoudig te doen met slechts één klik op de knop.
Hoe werkt een API-controle?
API’s worden gebruikt om de toegang tot gegevens of services erachter te regelen. Dit wordt gedaan door authenticatie en autorisatie te geven aan de API.
Om te kunnen garanderen dat API-controle werkt, is het noodzakelijk dat het wordt gedaan door een derde partij die geen kwade bedoelingen heeft.
In welke bedrijfstakken wordt het meest waarschijnlijk gebruik gemaakt van API-controle?
In sommige sectoren is de kans groter dat API-controle wordt gebruikt dan in andere. Dit komt omdat API’s meestal worden gebouwd door ontwikkelaars die de branche waarin ze werken begrijpen. Deze ontwikkelaars kunnen vereenvoudigde API’s maken die aansluiten bij de behoeften van de branche waarin ze werken.
Sectoren die API’s gebruiken, zijn onder meer de gezondheidszorg, financiën, detailhandel en andere sectoren die veel gegevens moeten beheren. Het kunnen ook bedrijven zijn die hun eigen app of mobiele website willen ontwikkelen terwijl ze hun huidige backend-systemen gebruiken.