Wat zijn de belangrijkste, fiscale plannen van het nieuwe kabinet?

Wat zijn de belangrijkste, fiscale plannen van het nieuwe kabinet?

We staan aan de vooravond van het nieuwe kabinet Schoof I. Dat heeft onder meer gevolgen voor uw belastingaangifte. De vijf belangrijkste voorbeelden daarvan hebben we in dit artikel voor u verzameld.1. De hervorming van het toeslagenstelsel
Het zogeheten Hoofdlijnenakkoord 2024 bevat verschillende maatregelen die invloed hebben op de fiscale druk en de manier waarop zowel bedrijven als particulieren belasting betalen. De geplande veranderingen op het gebied van het toeslagenstelsel zijn daarvan misschien wel het belangrijkste voorbeeld.Het nieuwe kabinet pleit namelijk voor een hervorming van het toeslagen- en belastingstelsel. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Wél ligt het binnen de lijn der verwachtingen dat dit stelsel eenvoudiger en doelmatiger wordt.

Dat het stelsel op de schop gaat, mag – na de toeslagenaffaire – geen verrassing heten.

2. Een tariefwijziging in box 3
Het tarief in box 3 wordt, als het aan het nieuwe kabinet ligt, verlaagd. Dit tarief is nu nog 36%, maar daar maken de BBB, NSC, PVV en VVD waarschijnlijk een einde aan.

Het nieuwe tarief is nog niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat er voor deze hervormingen 100 miljoen euro wordt gereserveerd.

3. Een btw-verhoging voor specifieke sectoren
Het verlaagde btw-tarief van 9%, dat geldt voor diverse bedrijven en sectoren, wordt in het kalenderjaar 2026 verhoogd naar 21%. Dat betekent concreet dat sommige culturele goederen en diensten, zoals boeken en tijdschriften, duurder worden.

Voor bepaalde sectoren, zoals bioscopen, wordt een uitzondering gemaakt.

4. Een verhoging van de kansspelbelasting
Deze gaat in 2025 omhoog van 30,5% naar 37,87%.

5. Geen verlaging van de mkb-winstvrijstelling
De geplande verlaging naar 12,05% gaat niet door. De mkb-winstvrijstelling blijft zodoende op 12,7% staan.

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707