Zijn de dalingen in huizenprijzen dan tóch verleden tijd?

Zijn de dalingen in huizenprijzen dan tóch verleden tijd?

Het waren twee fantastische dagen… Nadat het nieuws – voor het eerst sinds tijden – grootschalig kopte dat de prijzen voor koopwoningen omlaag gaan, is er opeens sprake van een kentering. Huizen zijn dus weer duurder, wat één belangrijke vraag oproept: zijn de prijsstijgingen een nieuwe trend? 
 
Laten we u allereerst een beetje geruststellen: het gaat niet om een forse stijging. De prijzen van koophuizen stegen deze zomer met ongeveer 0,5%. Dat is helemaal niets vergeleken met de stijgingen van rond de 20% die we in 2021 en 2022 zagen. 
 
Toch is het een redelijke trendbreuk met de afgelopen maanden. De huizenprijzen werden daarin steeds lager, wat meer perspectief bood voor onder meer starters op de woningmarkt. 
 
Nu hebben we dan toch weer te maken met een stijging van de prijzen. Het lijkt daarom binnen de lijn der verwachtingen te liggen dat er in het restant van 2023 ook minder huizen worden verkocht. Dat was tenslotte tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ook al het geval. Vorig jaar werden er namelijk rond dezelfde tijd 7% meer huizen verkocht. 
 
Goed of slecht nieuws? 
Nu klinkt dit misschien per definitie als slecht nieuws. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De lagere prijzen voor koopwoningen gingen afgelopen periode namelijk ook gepaard met een hogere hypotheekrente. Deze steeg vorig naar naar rond de 4%. 
 
Dat hield concreet in dat huizenkopers alsnog minder konden lenen en daarmee ook minder hoog konden bieden op een potentiële woning. De hele situatie bracht dus eigenlijk weinig positief nieuws voor onder meer starters op de woningmarkt. 
 
Of deze prijsstijgingen wél goed nieuws betekenen voor de hypotheekrente? Dat lijkt ons niet, maar het is vooralsnog erg onduidelijk om conclusies voor de toekomst te trekken. 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707