We geven u graag een eenduidig antwoord, maar in dit geval is dat eigenlijk niet mogelijk. Dit hangt namelijk compleet af van uw persoonlijke situatie.
Bent u een ondernemer en heeft u plannen om een auto aan te schaffen? Dan heeft u twee mogelijkheden: de auto op uw naam zetten of de wagen op naam van uw bedrijf zetten.
Het klinkt logisch om de auto op de zaak te zetten als deze ook met name voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt. Toch is dit niet altijd even slim om te doen. Belastingtechnisch gezien is het in veel gevallen namelijk alsnog slimmer om het voertuig privé te houden.
De voor- en nadelen van een auto op eigen naam
U mag, wanneer u uw auto op eigen naam zet, iedere zakelijk gereden kilometer aftrekken van uw inkomstenbelasting. Het gaat daarbij om €0,23 per kilometer. Dit kan leiden tot aanzienlijk minder belasting, vooral wanneer u veel rijdt.
De nadelen zijn echter dat u alle autokosten, bijvoorbeeld onderhoud, benzine en verzekeringen, zelf moet betalen.
De voor- en nadelen van een auto op de zaak
Alle autokosten, los van boetes, zijn bij een zakelijke auto wél op te geven als kosten. Er schuilt echter ook een belangrijk nadeel in deze constructie: de bijtelling.
Dit houdt in dat u een x-bedrag aan belasting bijbetaalt wanneer u méér dan 500 privékilometers per jaar rijdt. En dat is al gauw het geval. Een auto van de zaak kost u zodoende vaak enkele duizenden euro’s aan belasting meer per jaar.
Wat u het beste kunt doen, is gebruikmaken van de check van de Kamer van Koophandel (KvK). Deze laat aan de hand van verschillende gegevens, waaronder het aantal door u gereden kilometers en de cataloguswaarde van uw auto, zien wat in uw situatie het slimst is. Erg handig.