Wat gebeurt er als ik te laat ben met mijn belastingaangifte?

Wat gebeurt er als ik te laat ben met mijn belastingaangifte?

Het is haast een jaarlijks terugkerend fenomeen in de maand augustus: mensen die te laat zijn met hun aangifte voor de inkomstenbelasting. Dit jaar waren het er echter wel heel veel: twee keer zoveel als een jaar eerder. Hoe komt dat? En wat gebeurt er eigenlijk als u zelf – om welke reden dan ook – een keer te laat bent met uw aangifte? 
 
Bijna 200.000 Nederlanders waren dit jaar te laat met de aangifte voor de inkomstenbelasting. Dat moest eigenlijk vóór 1 mei 2023 gebeuren. 
 
De Belastingdienst heeft daarop al deze mensen, waaronder zich zowel ondernemers als particulieren bevonden, een herinneringsbrief en/of sms’je gestuurd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want zo’n 66% van deze groep heeft inmiddels alsnog aangifte gedaan. 
 
Te laat 
Dat neemt niet weg dat er evengoed nog een behoorlijke groep bestaat die nog aangifte moet doen. Dit is vanzelfsprekend geen wenselijke situatie – niet voor de fiscus én niet voor de belastingplichtige. Te laat verstuurde aangiftes kunnen namelijk resulteren in flinke boetes. 
 
Wie wél een verzoek tot aangifte heeft ontvangen, maar niet voor 1 mei betaalt, krijgt allereerst een aanmaning. Deze aanmaning bevat een nieuwe betaaltermijn. 
 
Tot zover goed, toch? Maar wie hierna nóg geen aangifte de deur uit doet, komt in de problemen. De Belastingdienst móet namelijk een inkomen van je hebben. Bij een gebrek aan de juiste gegevens maken ze een schatting. Deze valt misschien wel té hoog uit, maar je krijgt er evengoed een aanslag over. 
 
En dat is niet alles. U wordt ook getrakteerd op een verzuimboete van €385. Dat is overigens de eerste boete: het totaalbedrag hiervoor kan oplopen tot boven de €5.000. 
 
Kortom: zorg er simpelweg dat u te allen tijde op tijd bent met uw aangiftes.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707