Belastingaangiftes zijn voor de meeste ondernemers niet hun favoriete werkzaamheden. Zo’n aangifte, bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting, wil er dan ook weleens bij inschieten. Dat kan echter wel behóórlijke gevolgen hebben…
We willen u echter niet nodeloos bang maken. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat u een fout maakt tijdens uw belastingaangifte. U kunt iets vergeten in te vullen – of bepaalde regels anders interpreteren waardoor u iets anders invult dan eigenlijk de bedoeling was.
Dit zorgt niet per se voor boetes of andere straffen. U ontvangt in veel gevallen een brief van de Belastingdienst waarin u op de fout wordt gewezen. Die brief is uiteraard voorzien van het verzoek om uw aangifte alsnog volledig in te vullen.
In het allerergste geval, maar daar gaan we niet vanuit, moet de zaak voorkomen. Als er daarbij blijkt dat er sprake is van een menselijke fout, is dit voor een rechter bepleitbaar. U krijgt dan evengoed geen boete.
Het kan zelfs voorkomen dat een belastinginspecteur niet met de aangifte akkoord gaat, maar de rechter – in zekere zin – wel.
Wat als ik helemaal geen aangifte doe?
De situatie verandert echter wanneer u willens en wetens geen aangifte doet. Het opzettelijk vermijden van de aangifte voor bijvoorbeeld de omzetbelasting resulteert vrijwel altijd in een zogeheten vergrijpboete.
Dit soort boetes zijn niet mals. Meestal begint het met een klein bedrag, omdat u natuurlijk ook per ongeluk uw aangifte kan vergeten.
De boetes worden echter hoger wanneer dit structureel gebeurt. Het maximale bedrag is zelfs 100% van de belasting die u nog moet betalen. Het wordt dan dus een verdubbeling in kosten.