Beleggers worden gezien als een van de belangrijkste redenen waarom het voor starters knap lastig is om de woningmarkt te betreden. Ze worden daarom op allerlei manieren bestreden. Voorbeelden van maatregelen zijn het recente opkoopverbod in verschillende, grote steden en een eventuele zelfbewoningsplicht.
Toch leidt dit niet direct tot meer kansen voor mensen die op zoek zijn naar een woning. Hoewel het opkoopverbod, met name in de grote steden, wel degelijk beleggers heeft geweerd, lijkt dit óók ten koste te gaan van het aantal beschikbare huurwoningen.
Beleggers weren
Laten we positief beginnen: het weren van beleggers op de woningmarkt is in wezen goed nieuws voor starters. Het biedt hen tenslotte simpelweg meer kansen wanneer woningen niet voor hun neus worden weggekaapt door vermogende beleggers die het pand puur als een investering zien.
Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de opkoopbescherming. Deze maatregel geldt bijvoorbeeld in de gemeente Rotterdam en zorgt ervoor dat woningen niet zomaar verhuurd mogen worden: de lucratieve manier waarmee beleggers hun geld verdienen. De regel staat dit namelijk enkel onder strenge voorwaarden toe.
Vrije sector
Het nadeel hiervan is echter dat er óók minder huizen beschikbaar komen in de vrije sector. Beleggers laten de woningmarkt namelijk massaal achter zich – en dat zorgt voor minder huurwoningen.
Dat leidt ook tot hogere huurtarieven in deze sector. Er komen tenslotte minder private huurwoningen beschikbaar.
Tussen wal en schip
Dat betekent slecht nieuws voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koophuis. Zij dreigen nu tussen de wal en het schip te raken – en dat is vanzelfsprekend ook niet de bedoeling.
Prinsjesdag 2024: dit zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting
De overheid heeft op Prinsjesdag een aantal wijzigingen rondom de inkomstenbelasting aangekondigd. We hebben de vijf meest opvallende varianten hieronder voor u samengevat. 1. De belastingtarieven gaan omhoog We doelen daarmee op het basistarief in...