Voorkom sluiting: heeft uw kantoor al energielabel C of beter?

Voorkom sluiting: heeft uw kantoor al energielabel C of beter?


Een wetsverandering stelt hogere eisen aan de energiezuinigheid van kantoorpanden. Veel huurders en eigenaren van kantoren zijn echter niet op de hoogte van deze verandering die hoge eisen stelt aan de energiezuinigheid van hun kantoor. Concreet dient een kantoor van meer dan 100 vierkante meter vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C te hebben. Per 1 januari 2030 wordt label A of beter zelfs de eis. Voldoet een pand of kantoor niet aan deze eisen? Dan kan de eigenaar of huurder in het ergste geval uit het kantoor worden gezet.

Grondige verduurzaming

De overheid heeft nieuwe doelen gesteld om de kantoormarkt grondig te verduurzamen. In Nederland staan ruim 62.000 kantoren die groter zijn dan 100 vierkante meter en geheel als kantoor dienen. Op dit moment voldoet slechts iets meer dan een derde van alle panden aan de nieuwe eisen. Zij hebben een energielabel C of beter. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemen. Meer dan twee derde van alle panden scoort lager dan label C, of heeft nog helemaal geen energielabel geregistreerd.

Lage prioriteit

De klok tikt dus, maar door de coronacrisis heeft verduurzaming nu een lage prioriteit. Bedrijven zijn bezig met overleven en hebben het energielabel vaak als laatste punt op de agenda staan. Opvallend is wel dat veel ondernemers door de coronacrisis anders zijn gaan denken over hun kantoorruimte. De thuiswerktrend zorgt ervoor dat bedrijven op vierkante meters kunnen besparen. Zelfs het afstoten van kantoorpanden wordt vaker overwogen.

Meer werkcomfort en lager ziekteverzuim

Ook zien veel ondernemers op tegen de financiële investering die voor verduurzaming van hun kantoren noodzakelijk is. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat die zorgen ongegrond zijn: de investeringskosten kunnen namelijk binnen afzienbare tijd worden terugverdiend. Daar komt bovenop dat medewerkers in een duurzaam gebouw harder werken en tegelijkertijd minder vaak ziek zijn. Meer werkcomfort zorgt voor een productiviteitsverbetering tot 15 procent, terwijl het ziekteverzuim tot 2,5 procent daalt.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707