Vijf dingen om rekening mee te houden tijdens de afhandeling van een echtscheiding

 Vijf dingen om rekening mee te houden tijdens de afhandeling van een echtscheiding


Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven. De situatie er mooier op maken, is praktisch onmogelijk. Het administratieve afhandelen ervan kan echter wél soepeler verlopen wanneer u rekening houdt met de volgende vijf punten.

1. Echtscheidingsconvenanten

Het zogenoemde echtscheidingsconvenant is in wezen een plan waarin alle concrete afspraken worden vastgelegd. Dit plan kunt u online opstellen, eventueel met behulp van een echtscheidingsplan.

Houd er echter rekening mee dat het lastig kan zijn om hier overeenstemming over te bereiken. Schakel in dat geval de hulp van een mediator of een echtscheidingsadviseur in. Dat zorgt er mogelijk voor dat de convenant sneller is opgesteld.

2. Ouderschapsplannen

Minderjarige kinderen moeten bij een onverhoopte scheiding verplicht worden opgenomen in een ouderschapsplan. Zo’n plan stelt onder andere hoe de omgangsregeling eruit komt te zien en hoe de financiën er met betrekking tot het kind uit komen te zien.

Andere essentiële onderdelen van het plan zijn de tegemoetkomingen van de schoolkosten en de kinderbijslag.

3. Partneralimentaties

Scheidende echtparen die zijn getrouwd óf een geregistreerd partnerschap hebben, krijgen soms te maken met het recht op partneralimentatie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer één van de partners door de scheiding niet langer genoeg geld heeft om rond te komen. De andere partner draagt – in dat geval – de verplichting om hieraan bij te dragen.

4. Belastingen

De Belastingdienst is wel de laatste instantie waaraan je bij een echtscheiding wilt denken, maar ze komen hierbij helaas wél om de hoek kijken. Getrouwde stellen zijn namelijk automatisch fiscale partners. Een scheiding heeft dus gevolgen voor onder meer de belastingaangifte en de eventuele teruggave. Hou hier rekening mee.

5. Pensioenen

Het pensioen is nog zoiets dat je niet zo snel associeert met een scheiding, maar ook dit komt voorbij. Scheidingen hebben namelijk gevolgd voor opgebouwde spaarpotjes. Nogmaals: wees hierop voorbereid.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707