Verzekering bedrijfspand met zonnepanelen tientallen procenten duurder

Verzekering bedrijfspand met zonnepanelen tientallen procenten duurder


Bedrijven zijn fors meer geld kwijt om zonnepanelen te verzekeren. De reden is dat verzekeraars hun premies verhogen vanwege de kans op brand. De kosten voor de verzekering lopen van tientallen procenten op tot soms zelfs een verdubbeling van de premie. Het is minder rendabel en soms zelfs niet meer mogelijk een opstalverzekering af te sluiten wanneer ondernemers hun dak bedekken met zonnepanelen. Sommige bedrijven zien er om die reden vanaf om zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen uitzetten om dekking te behouden

IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft afgelopen weekend zelfs alle zonnepanelen op het dak gedeactiveerd. Dat was een besluit van de directie, omdat het pand na 31 mei niet meer tegen brand te verzekeren was. De verzekeraars zijn van mening dat de combinatie van schadestatistieken van panden met zonnepanelen en het materiaal van de dakisolatie bij Thialf een groot risico is. Inmiddels bestaat zelfs de kans dat alle zonnepanelen voor 1 oktober moeten worden verwijderd.

Buitenproportionele maatregelen

Thialf is niet het eerste slachtoffer van strengere voorwaarden en hogere premies. Ook veel andere ondernemers zitten met hun handen in het haar. Branchevereniging Holland Solar vindt de premiestijgingen niet proportioneel. De ongelukken zijn namelijk vooral het gevolg van ondeskundige aanleg, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. In 2019 zijn 23 branden veroorzaakt door zonnepanelen. Dat komt overeen met slechts 0,01% van alle zonnepaneleninstallaties. Zowel verzekeraars als de branchevereniging Holland Solar pleiten daarom voor betere voorlichting en meer regels.

Geen premieverhoging voor particulieren

Het FD onderzocht of naast bedrijven ook particulieren meer kwijt zijn voor de verzekering van hun huis met zonnepanelen. Dat lijkt mee te vallen. Een consument met een relatief kleine zonnestroominstallatie hoeft daar niet verplicht een aparte (brand)verzekering voor af te sluiten. De zonnepanelen kunnen tegen een kleine meerprijs van enkele euro’s per maand worden meeverzekerd in de bestaande opstalverzekering.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707