Verminderde mobiliteit ondernemers: zóveel minder kilometers werden er in 2020 afgelegd

Thuiswerken - Verminderde mobiliteit ondernemers: zóveel minder kilometers werden er in 2020 afgelegd - Brixxs

Thuiswerken is een absoluut begrip geworden tijdens de coronacrisis. Dat heeft vanzelfsprekend ook geleid tot fors minder woon-werkverkeer. Niet geheel verrassend werden er in 2020 behóórlijk minder kilometers afgelegd.

147 miljard kilometer, om precies te zijn. Dat klinkt misschien alsnog absurd hoog – en dat is het natuurlijk ook. Maar een jaar eerder, dus voor de pandemie, stond de teller op 211 miljard kilometer. Dat is bijna een derde meer, zo meldt het CBS.

Oorzaak

De cijfers gelden voor autoverkeer, maar ook voor kilometers afgelegd te voet, met de fiets, per trein of met een ander vervoersmiddel. De oorzaak is, zoals gezegd, te vinden in de pandemie. Die zorgde er zeker vlak na de uitbraak voor dat mensen massaal thuisbleven. Kantoren werden gesloten, recreatieve bestemmingen gingen op slot en er gold een algeheel blijf thuis-advies. Kortom: er waren niet al te veel redenen voor mensen om nog de straat op te gaan.

Mobiliteit

Daarmee daalde de mobiliteit in de eerste week van de lockdown naar 12,3 kilometer per persoon per dag. Ter illustratie: een week eerder stond deze nog op 34,0 kilometer.

De mobiliteit nam na het eerste deel van de lockdown geleidelijk weer toe. Deze leek eind juli 2020 weer terug te zijn op het oude niveau – 31,5 kilometer per persoon per dag. De tweede golf aan coronabesmettingen zorgde echter weer voor een daling, hoewel deze vergeleken bij de eerste week van de lockdown redelijk beperkt bleef. Rond Kerstmis 2020 stond het gemiddelde aantal kilometers per persoon per dag op rond de twintig.

Vervoersmiddelen

De cijfers van het CBS laten ook verschillen in vervoersmiddelen zien. Het openbaar vervoer beleefde in dat kader de grootste krimp. Het aantal kilometers met de trein nam bijvoorbeeld met maar liefst zestig procent af.

Gerelateerde Artikelen

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707