Verminderde mobiliteit ondernemers: zóveel minder kilometers werden er in 2020 afgelegd

Thuiswerken - Verminderde mobiliteit ondernemers: zóveel minder kilometers werden er in 2020 afgelegd - Brixxs

Thuiswerken is een absoluut begrip geworden tijdens de coronacrisis. Dat heeft vanzelfsprekend ook geleid tot fors minder woon-werkverkeer. Niet geheel verrassend werden er in 2020 behóórlijk minder kilometers afgelegd.

147 miljard kilometer, om precies te zijn. Dat klinkt misschien alsnog absurd hoog – en dat is het natuurlijk ook. Maar een jaar eerder, dus voor de pandemie, stond de teller op 211 miljard kilometer. Dat is bijna een derde meer, zo meldt het CBS.

Oorzaak

De cijfers gelden voor autoverkeer, maar ook voor kilometers afgelegd te voet, met de fiets, per trein of met een ander vervoersmiddel. De oorzaak is, zoals gezegd, te vinden in de pandemie. Die zorgde er zeker vlak na de uitbraak voor dat mensen massaal thuisbleven. Kantoren werden gesloten, recreatieve bestemmingen gingen op slot en er gold een algeheel blijf thuis-advies. Kortom: er waren niet al te veel redenen voor mensen om nog de straat op te gaan.

Mobiliteit

Daarmee daalde de mobiliteit in de eerste week van de lockdown naar 12,3 kilometer per persoon per dag. Ter illustratie: een week eerder stond deze nog op 34,0 kilometer.

De mobiliteit nam na het eerste deel van de lockdown geleidelijk weer toe. Deze leek eind juli 2020 weer terug te zijn op het oude niveau – 31,5 kilometer per persoon per dag. De tweede golf aan coronabesmettingen zorgde echter weer voor een daling, hoewel deze vergeleken bij de eerste week van de lockdown redelijk beperkt bleef. Rond Kerstmis 2020 stond het gemiddelde aantal kilometers per persoon per dag op rond de twintig.

Vervoersmiddelen

De cijfers van het CBS laten ook verschillen in vervoersmiddelen zien. Het openbaar vervoer beleefde in dat kader de grootste krimp. Het aantal kilometers met de trein nam bijvoorbeeld met maar liefst zestig procent af.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707