Torenhoge ziekenhuiskosten op reis: zo voorkomt u ze

Torenhoge ziekenhuiskosten op reis: zo voorkomt u ze

Het zal u maar overkomen: op vakantie in het ziekenhuis belanden, ontslagen worden en bij thuiskomst geconfronteerd worden met enorme rekeningen voor uw onverwachte ziekenhuisbezoek. Een situatie die relatief vaak voorkomt.

‘Maar waren die mensen dan niet verzekerd tegen deze ziekenhuiskosten?’

Nou – dat is nu juist het punt. Dat waren ze wél.

Maar wat de meeste vakantiegangers niet weten, is dat dit in sommige gevallen niet voldoende is.

Hoge kosten voor een ziekenhuisopname
Dat zit zo. In veel landen zijn de medische kosten stukken hoger dan in Nederland. Het waarschijnlijk bekendste voorbeeld hiervan zijn de kosten voor een ziekenhuisopname in de Verenigde Staten, maar ook dichter bij huis lopen de prijzen hiervoor behoorlijk op. Dit is bijvoorbeeld het geval in onder Nederlanders populaire vakantielanden als Spanje en Turkije.

De meeste reizigers denken ten onrechte dat dit niet uitmaakt, omdat de standaard zorgverzekering toch alle kosten dekt. Dit is echter een misvatting. Het klopt weliswaar waar dat uw zorgverzekering dekking geeft voor dit soort kosten in het buitenland. Deze dekt alléén het bedrag dat u in Nederland voor eenzelfde behandeling zou betalen.

Voorbeeld
Stel: u breekt uw arm in Spanje – en laten we hopen dat dit niet gebeurt. Laten we daarbij ook zeggen dat een Nederlands ziekenhuis voor de bijbehorende behandeling €4.000 in rekening zou brengen. Het Spaanse ziekenhuis waar u belandt, rekent echter €5.500 voor dezelfde behandeling. Dat houdt dus in dat u €1.500 uit eigen zak moet betalen, omdat uw basisverzekering enkel de kosten voor de Nederlandse behandeling vergoedt.

Aanvullende verzekeringen
Zit u – en dat snappen we – niet te wachten op dit soort situaties? Vraag dan om advies bij een verzekeringsadviseur. Het is namelijk wél mogelijk om voor een volledige dekking te gaan, bijvoorbeeld door middel van een aanvullende verzekering.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707