Subsidieregeling voor particuliere elektrische auto’s wordt aangepast

Subsidieregeling voor particuliere elektrische auto’s wordt aangepast


Sinds 4 juni 2020 is het voor particulieren die een volledig elektrische auto willen aanschaffen of leasen mogelijk om daarvoor een subsidie van 4.000 euro te krijgen. Door de enorme belangstelling was de subsidiepot echter binnen acht dagen na het ingaan van de regeling al leeg. Aanvragen die daarna nog binnenkwamen, werden naar volgend jaar doorgeschoven. Voor de overheid betekent dit dat de verplichtingen voor 2021 al zijn vastgelegd. Dat is een onwenselijke situatie. Bovendien wil het kabinet particulieren elk jaar opnieuw de mogelijkheid geven om een beroep te doen op de subsidieregeling. Volgens de huidige regeling zou ook de subsidiepot voor 2021 namelijk al helemaal leeg zijn, door de aanvragen die in 2020 al zijn gedaan.

Een beroep doen op subsidie in 2021 kan niet meer

Daarom schrijft minister van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer dat particulieren voor 2021 nu nog geen beroep op de subsidieregeling voor volledig elektrische auto’s kunnen doen. Het kabinet past de regeling aan en schrapt de ‘doorschuifbepaling’. Concreet betekent dit voor aanvragers dat de subsidiepot echt leeg is en men moet wachten tot er per 1 januari 2021 weer een nieuw budget beschikbaar is.

Elektrische auto’s nu ook bereikbaar voor particulieren

In totaal omvat de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) een bedrag van 252 miljoen euro, verspreid over de jaren 2020 tot 2025. 152 miljoen euro is bedoeld voor nieuw verkochte elektrische voertuigen en 100 miljoen euro voor tweedehands elektrische auto’s. Het doel van de subsidieregeling is om kleine en middenklasse elektrische auto’s ook voor particulieren bereikbaar te maken. Eerder constateerde de Algemene Rekenkamer al een onbalans tussen ondernemers en particulieren, op het gebied van de fiscale stimulering van elektrische voertuigen.

Nog wel voldoende budget voor gebruikte EV’s

Hoewel brancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging verbijsterd zijn over de aankondiging, zal de aangepaste regeling op korte termijn worden gepubliceerd. Vervolgens zal het voorbereiden op de uitvoering nog ongeveer twee weken duren. Het goede nieuws is wel dat er voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto dit jaar nog steeds voldoende budget beschikbaar is. Kiest u voor een tweedehands EV? Dan heeft u recht op een subsidie van € 2.000.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707