Stichtingen en de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): hoe zit het precies?

Stichtingen en de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): hoe zit het precies?


Werkt u voor een vereniging of stichting? Dan is het altijd goed om te weten wie u precies bij uw organisatie betrekt. Een Verklaring Omtrent Gedrag, doorgaans afgekort tot VOG, kan daarover uitsluitsel geven.
Stichtingen werken vaak met kwetsbare doelgroepen en mede daarom is een VOG in veel gevallen geen overbodige luxe. Een Verklaring Omtrent Gedrag functioneert dan in wezen als een brevet van goed gedrag. Een handige tool dus. De Minister van Veiligheid en Justitie stelt daarmee indirect dat de persoon in kwestie – in welke vorm dan ook – geen gevaar vormt tijdens het werken met de desbetreffende doelgroep.

Beperkt aantal aanvragen

U zou daarmee zeggen dat VOG’s door stichtingen en verenigingen massaal worden aangevraagd. Maar volgens De Telegraaf is dit allerminst het geval. De krant stelt dat de gemiddelde stichting zelden om een VOG vraagt. Dat bleek na een rondvraag.
Een eenduidige reden daarvoor lijkt er niet te zien. Wellicht wordt de aanvraag van een VOG gezien als een burg te ver: een teken van wantrouwen richting een potentiële nieuwe collega. Het gebrek aan aanvragen kan wel de roep om een eventuele verplichting hiertoe versterken, hoewel dat momenteel nog niet aan de orde lijkt.

Aanvraagformulier

Wilt u zelf een VOG aanvragen voor een komend lid of aanstaande medewerker van uw stichting? Dan kunt u dit regelen via de website van de voor u relevante gemeente. Deze stelt aanvraagformulieren voor een VOG doorgaans digitaal beschikbaar. U kunt het ingevulde formulier vervolgens bij diezelfde gemeente weer indienen.
Helemaal digitaal kan ook. U gebruikt in dat geval eHerkenning, de opvolger van DigiD voor bedrijven.

Beslissing

De beslissing omtrent het al dan niet afgeven van een VOG wordt behandeld door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag, de COVOG.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707