Sluwe belastingconstructies: wat zijn het en wat kunnen we ertegen doen?

Sluwe belastingconstructies: wat zijn het en wat kunnen we ertegen doen?

We spreken van een zogenoemde sluwe belastingconstructie wanneer bedrijven, maar ook burgers dusdanig met geld schuiven dat er belasting wordt ontweken. De Belastingdienst heeft het nu gehad met dit fenomeen. 
 
Vandaar dat de fiscus een oproep doet. Ziet u een sluwe belastingconstructie? Meld het dan bij de Belastingdienst. 
 
Hoe ontstaan sluwe belastingconstructies? 
De sluwe belastingconstructies ontstaan wanneer belastingplichtigen zo min mogelijk belasting proberen te betalen door middel van bijvoorbeeld het structureren of verschuiven van winsten en vermogens. Daarbij kan onder meer gebruik worden gemaakt van de verschillen in belastingtarieven, grondslagen en aftrekposten. 
 
Het gaat daarbij niet per se om illegale constructies, maar om situaties waarvoor de belastingregels simpelweg niet zijn bedoeld. De Belastingdienst zelf omschrijft het als ‘handelingen naar de letter van de wet, maar niet naar de geest van de wet’. 
 
Hoe kunnen we deze constructies tegengaan? 
Omdat de fiscus onmogelijk alles zelf kan controleren, roepen ze nu burgers op om sluwe belastingconstructies bij de Belastingdienst te melden. Het doel daarvan: meer belastinginkomsten genereren. Het kabinet heeft laten weten dat het vanaf het jaar 2027 graag 550 miljoen euro extra aan belastinginkomsten wilt innen. Dat moet dan gebeuren door het tegengaan van sluwe belastingconstructies. Men verwacht in 2024 al inkomsten van 160 miljoen euro. 
 
Waar kan ik een sluwe belastingconstructie aangeven? 
Het doorgeven van zo’n constructie kan via een digitaal consult via een website van de overheid: InternetConsultatie.nl. Het is overigens niet zo dat de Belastingdienst helemaal niet zelf op zoek gaat naar sluwe belastingconstructies. Het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onderdeel van uitmaakt, heeft al doorgegeven opmerkelijke constructies in kaart te gaan brengen. 
 
Bron: Rijksoverheid en NU.nl 

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707