Sluwe belastingconstructies: wat zijn het en wat kunnen we ertegen doen?

Sluwe belastingconstructies: wat zijn het en wat kunnen we ertegen doen?

We spreken van een zogenoemde sluwe belastingconstructie wanneer bedrijven, maar ook burgers dusdanig met geld schuiven dat er belasting wordt ontweken. De Belastingdienst heeft het nu gehad met dit fenomeen. 
 
Vandaar dat de fiscus een oproep doet. Ziet u een sluwe belastingconstructie? Meld het dan bij de Belastingdienst. 
 
Hoe ontstaan sluwe belastingconstructies? 
De sluwe belastingconstructies ontstaan wanneer belastingplichtigen zo min mogelijk belasting proberen te betalen door middel van bijvoorbeeld het structureren of verschuiven van winsten en vermogens. Daarbij kan onder meer gebruik worden gemaakt van de verschillen in belastingtarieven, grondslagen en aftrekposten. 
 
Het gaat daarbij niet per se om illegale constructies, maar om situaties waarvoor de belastingregels simpelweg niet zijn bedoeld. De Belastingdienst zelf omschrijft het als ‘handelingen naar de letter van de wet, maar niet naar de geest van de wet’. 
 
Hoe kunnen we deze constructies tegengaan? 
Omdat de fiscus onmogelijk alles zelf kan controleren, roepen ze nu burgers op om sluwe belastingconstructies bij de Belastingdienst te melden. Het doel daarvan: meer belastinginkomsten genereren. Het kabinet heeft laten weten dat het vanaf het jaar 2027 graag 550 miljoen euro extra aan belastinginkomsten wilt innen. Dat moet dan gebeuren door het tegengaan van sluwe belastingconstructies. Men verwacht in 2024 al inkomsten van 160 miljoen euro. 
 
Waar kan ik een sluwe belastingconstructie aangeven? 
Het doorgeven van zo’n constructie kan via een digitaal consult via een website van de overheid: InternetConsultatie.nl. Het is overigens niet zo dat de Belastingdienst helemaal niet zelf op zoek gaat naar sluwe belastingconstructies. Het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onderdeel van uitmaakt, heeft al doorgegeven opmerkelijke constructies in kaart te gaan brengen. 
 
Bron: Rijksoverheid en NU.nl 

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707