Recordbedrag: er is dit jaar meer dan ooit geïnvesteerd in start-ups

Recordbedrag: er is dit jaar meer dan ooit geïnvesteerd in start-ups

Investeerders gaven in de eerste zes maanden van 2021 drie miljard euro uit aan start- en scale-ups. Dat is een recordbedrag, hoewel er niet alleen maar aanleiding is tot vreugde.

De cijfers komen naar voren in het Quarterly Startup Report. Dat is een data-analyse van verschillende instanties, waaronder het KPMH en de Dutch Startup Association (DSA), die ieder kwartaal verschijnt. De nieuwe cijfers vormen een behoorlijk contrast met die van vorig jaar. Toen werd er 1,7 miljard euro geïnvesteerd – in een voltallig kalenderjaar. 2021 zit halverwege het jaar al bijna op het dubbele van dat bedrag.

Oorzaak

De investeringen zijn volgens het Quarterly Startup Report voornamelijk gedaan in het tweede kwartaal van het jaar. Een fors deel daarvan is afkomstig van buitenlandse investeerders.

Volgens de DSA is het enorme bedrag deels te danken aan soort inhaalslag. Met andere woorden: investeerders die het in 2020 niet aandurfden om kapitaal in start- en scala-ups te steken, deden dat dit jaar wel – ruimschoots.

Niet goed genoeg

Toch is dat geen reden voor een algehele hosannastemming. Dat komt doordat Nederland weliswaar een van de snelstgroeiende economieën van Europa heeft, maar ook behoorlijke concurrentie van andere landen heeft. Deze landen blijven vaak voorlopen. Een van de oorzaken is dat er in Nederland te weinig start-ups uitgroeien tot scale-ups.

Start-ups versus scale-ups

Het verschil tussen een start-up en een scale-up zit hem in het behalen van vroege successen. Zo zoekt een start-up nog volop naar investeerders om zijn bedrijfsplannen van de grond te krijgen. Een scale-up daarentegen is die fase al voorbij. Vandaar de naam: ze zijn hun organisatie aan het opschalen.

Gerelateerde Artikelen

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707