Recordbedrag: er is dit jaar meer dan ooit geïnvesteerd in start-ups

Recordbedrag: er is dit jaar meer dan ooit geïnvesteerd in start-ups

Investeerders gaven in de eerste zes maanden van 2021 drie miljard euro uit aan start- en scale-ups. Dat is een recordbedrag, hoewel er niet alleen maar aanleiding is tot vreugde.

De cijfers komen naar voren in het Quarterly Startup Report. Dat is een data-analyse van verschillende instanties, waaronder het KPMH en de Dutch Startup Association (DSA), die ieder kwartaal verschijnt. De nieuwe cijfers vormen een behoorlijk contrast met die van vorig jaar. Toen werd er 1,7 miljard euro geïnvesteerd – in een voltallig kalenderjaar. 2021 zit halverwege het jaar al bijna op het dubbele van dat bedrag.

Oorzaak

De investeringen zijn volgens het Quarterly Startup Report voornamelijk gedaan in het tweede kwartaal van het jaar. Een fors deel daarvan is afkomstig van buitenlandse investeerders.

Volgens de DSA is het enorme bedrag deels te danken aan soort inhaalslag. Met andere woorden: investeerders die het in 2020 niet aandurfden om kapitaal in start- en scala-ups te steken, deden dat dit jaar wel – ruimschoots.

Niet goed genoeg

Toch is dat geen reden voor een algehele hosannastemming. Dat komt doordat Nederland weliswaar een van de snelstgroeiende economieën van Europa heeft, maar ook behoorlijke concurrentie van andere landen heeft. Deze landen blijven vaak voorlopen. Een van de oorzaken is dat er in Nederland te weinig start-ups uitgroeien tot scale-ups.

Start-ups versus scale-ups

Het verschil tussen een start-up en een scale-up zit hem in het behalen van vroege successen. Zo zoekt een start-up nog volop naar investeerders om zijn bedrijfsplannen van de grond te krijgen. Een scale-up daarentegen is die fase al voorbij. Vandaar de naam: ze zijn hun organisatie aan het opschalen.

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707