Ondernemers in Box 2 zwaarder belasten: wat houdt het in?

Ondernemers in Box 2 zwaarder belasten: wat houdt het in?


Nederland heeft een progressief belastingstelsel. Dat zou moeten betekenen dat de zwaarste schouders ook de zwaarste lasten dragen. Dit blijkt in de praktijk echter nauwelijks het geval. Sommige politieke partijen hebben het daarom over zwaardere belastingen in Box 2. Maar wat betekent dit precies?

Hoewel het er op papier anders uitziet, betalen armere mensen naar verhouding dus meer belasting. Flink meer, want volgens een recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) betalen miljonairs doorgaans maar twintig procent. Ter illustratie: modale inkomens betalen veertig procent.

Box 2

Het noopte sommige politici ertoe te stellen dat het Nederlandse belastingstelsel daardoor toe is aan een herziening. De scheve verhoudingen rechttrekken is volgens hen mogelijk met een hervorming van de belastingen in Box 2.

Box 2 bevat het inkomen uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie. Hieronder vallen onder meer aandelen, maar ook genotsrechten van een binnen- of buitenlanders vennootschap. Ondernemers die belasting betalen in Box 2 zijn onder meer directeur-grootaandeelhouders (dga). Daaronder valt ook de één procent allerrijksten van het land.

Zwaardere belasting

Een hogere belasting van het inkomen in deze box zou moeten helpen om de scheve verhoudingen weer enigszins recht te trekken. Of dat er ook daadwerkelijk van gaat komen? Dat is nog maar de vraag. Partijen als GroenLinks en de PvdA spreken van belastingontduiking en willen werken aan een wet die belastingverhoginh inderdaad mogelijk maakt.

Maar de VVD lijkt vooralsnog niet veel te voelen voor het zwaarder belasten van deze vermogens. Andere coalitiepartijen, waaronder D66, voelen meer voor een heel nieuw belastingstelsel. Daarbij moet iedereen dezelfde fiscale kortingen krijgen, waardoor lagere inkomens er – in sommige gevallen – geld bij kunnen krijgen.

Gerelateerde Artikelen

De belastingtarieven van 2023 op een rijtje

We zijn 2023 – net zoals ieder kalenderjaar het geval is – begonnen met aangepaste belastingtarieven. We hebben de belangrijkste tarieven hieronder voor u samengevat. Omzetbelasting Wat is het? De belasting die u betaalt over uw gemaakte om zet. Wat zijn de tarieven...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707