Notarissen ondanks coronacrisis nog veel werk: 4 procent meer akten gepasseerd

Notarissen ondanks coronacrisis nog veel werk: 4 procent meer akten gepasseerd
Ondanks de coronacrisis zijn notarissen drukker dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2020 zijn namelijk vier procent meer akten gepasseerd dan dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste halfjaar gaat het zelfs om zes procent meer gepasseerde akten. In totaal ging het in het eerste halfjaar van 2019 om bijna 850.000 akten, tegenover net geen 900.000 in de eerste zes maanden van 2020. Deze cijfers maakte het Centraal Digitaal Repertorium (CDR) van de KNB kortgeleden bekend.

Vooral stijging in aantal hypotheekakten
De grootste stijging was zichtbaar in het aantal hypotheekakten. Daar nam de vraag in het tweede kwartaal, met maar liefst 24 procent, het sterkst toe. Over de eerste helft van 2020 gaat het om een bijna vergelijkbare stijging van 22 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend detail is dat het bij het passeren van een akte niet altijd gaat om een verhuizing. Veel mensen besloten vanwege de lage rentestand namelijk hun hypotheek te wijzigen zonder zelf te verhuizen.

Toename bij erfrechtakten
Ook bij testamenten is een stijging zichtbaar. Het aantal testamenten steeg licht met anderhalf procent, terwijl het aantal levenstestamenten met bijna zes procent steeg. De coronacrisis heeft daarnaast gezorgd voor een sterke toename in het aantal verklaringen van erfrecht. Ook hier een stijging van 22 procent. Bij samenlevingscontracten was een stijging van 13 procent te zien in het tweede kwartaal van 2020.

Tijdelijk minder akten in de ondernemingspraktijk
Helaas zijn er niet op alle gebieden positieve cijfers te melden. Het aantal akten in de ondernemingspraktijk nam gemiddeld met vijf procent af. Er werden in het voorjaar vooral minder stichtingen en bv’s opgericht. Deze daling werd in juni overigens aanzienlijk gecompenseerd door een toename van maar liefst 60 procent in het aantal nieuw opgerichte bv’s. Ook werden er in die maand ruim 30 procent meer stichtingen opgericht, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Gerelateerde Artikelen

De belastingtarieven van 2023 op een rijtje

We zijn 2023 – net zoals ieder kalenderjaar het geval is – begonnen met aangepaste belastingtarieven. We hebben de belangrijkste tarieven hieronder voor u samengevat. Omzetbelasting Wat is het? De belasting die u betaalt over uw gemaakte om zet. Wat zijn de tarieven...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707