Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Steeds meer woningeigenaren investeren in duurzame energie door de plaatsing van zonnepanelen. Dat levert natuurlijk alleen iets op als er tussentijds niets met de soms prijzige panelen gebeurt. En dát roept weer een belangrijke vraag op: is het verstand om de zonnepanelen te verzekeren?

Het antwoord op die vraag? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie.

Een verzekering tegen bijvoorbeeld schade door een brand kan handig zijn, maar deze dekking valt vaak onder een verzekering die u al heeft: de opstalverzekering. De opstalverzekering verzekert namelijk alles wat aan uw huis vastzit, inclusief uw zonnepanelen. Het is een verzekering die veel woningeigenaren hebben afgesloten, ondanks het feit dat dit niet verplicht is.

Heeft u nog geen opstalverzekering, maar wel zonnepanelen? Dan raden we het u aan om zo’n verzekering alsnog af te sluiten.

Stormschade en platte daken
Heeft u al een opstalverzekering? Vraag dan bij uw verzekeraar of uw zonnepanelen onder de dekking vallen.

De meeste verzekeraars keren namelijk uit wanneer uw zonnepanelen beschadigd raken, maar niet wanneer dit gebeurt door een natuurramp, zoals een storm. Dat komt omdat er na een storm heel veel mensen zijn met schade. Verzekeraars keren in dat geval niets uit, omdat dit te prijzig voor ze wordt.

Vraag ook om meer informatie wanneer u een plat dak heeft. Zonnepanelen op zo’n dak worden namelijk eerder gestolen – en ook dat is iets wat verzekeraars niet altijd vergoeden.

Huurwoningen
Woont u in een huurwoning? Dan moeten uw zonnepanelen apart worden verzekerd. Wie in een huurhuis woont, hoeft tenslotte geen opstalverzekering af te sluiten: dit doet de eigenaar.

Inboedelverzekering
Tot slot: u heeft – in dit kader – weinig aan een inboedelverzekering. Deze vergoedt namelijk spullen in uw huis, geen zonnepanelen.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707