Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers. 
 
Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in 2021 én 2020 ook al een toename qua fraudepogingen.

Of dat ook betekent dat er meer fraude wordt gepleegd? Dat is lastig te zeggen.  

De branchevereniging meldt namelijk ook dat er onder verzekeraars steeds meer aandacht voor fraudepogingen bestaat. Data wordt steeds vaker gecombineerd, waardoor afwijkende zaken sneller opvallen. Anonieme tips kunnen echter ook leiden tot ontdekkingen. 

Waarom er überhaupt wordt gefraudeerd, is lastig te zeggen. Verzekeraars denken dat de hoge inflatie daar wél een rol in speelt. 

Hoe ziet verzekeringsfraude er in de praktijk uit? 
Verzekeringsfraude wordt het meest ondernomen met de motorrijtuigenverzekering. Meer dan de helft van alle fraudepogingen heeft te maken met dit type verzekering. De inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering staat op een tweede plaats. 

Voorbeeld van zo’n poging tot fraude: een onterechte claim van iemand die beweerde dat het dak van zijn schuur was gewaaid, waarna bleek dat de schuur in kwestie nooit een dak had. De fraudeur claimde €16.000 nodig te hebben voor herstelwerkzaamheden. 

Om hoeveel gevallen van verzekeringsfraude gaat het? 
Het aantal zaken waarbij de verzekeringsfraude daadwerkelijk werd aangetoond, is dertienduizend. Volgens het Verbond van Verzekeraars komen deze zaken neer op een totale claim van 85 miljoen euro. Verzekeraars hebben zichzelf dus 85 miljoen euro bespaard – puur door oplettendheid. 
 
Wat gebeurt er met fraudeurs? 
Bedrijven die fraude plegen, belanden op een soort zwarte lijst. Het wordt daardoor lastig om nog een verzekering af te sluiten, want alle verzekeraars hebben toegang tot deze lijst. U kunt hier maximaal acht jaar op blijven staan. 
 
Bron: NOS 

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707