Impact aflopen van steunmaatregelen vanaf derde en vierde kwartaal zichtbaar

Impact aflopen van steunmaatregelen vanaf derde en vierde kwartaal zichtbaar


Verschillende experts voorspellen dat de impact van de coronacrisis vooral in de tweede helft van 2020 zichtbaar wordt. In het derde en vierde kwartaal lopen veel steunmaatregelen en regelingen voor betalingsuitstel af. Veel ondernemers maken gebruik van de NOW-regeling en andere steunmaatregelen om de financiële impact en verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Toename van bedrijven met betalingsproblemen

De Belastingdienst verleent uitstel van betaling voor vrijwel alle belastingen. Dit versoepelde beleid geldt tot 1 oktober 2020. Daardoor zullen veel bedrijven in het laatste deel van het jaar alsnog in financiële problemen komen, zo is de verwachting. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in de eerste twee kwartalen van 2020 zelfs minder faillissementen waren, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daaruit blijkt dat ondernemers duidelijk baat hebben bij de diverse steunmaatregelen. Desondanks betekent uitstel van betaling geen afstel. De rekening komt later dit jaar alsnog. Naast de Belastingdienst hebben ook veel banken uitstel van betaling verleend. Bijna 130.000 bedrijven maakten hier gebruik van.

40 procent meer faillissementen verwacht in 2020

Na de zomer gaan de banken naar verwachting veel meldingen krijgen van bedrijven met betalingsproblemen. Zowel de ING als de Rabobank voorspelt dit. Wel zullen de aantallen lager uit kunnen vallen door eventuele nieuwe overheidsmaatregelen en economisch herstel. Het economisch bureau van ING voorspelt desondanks dat het aantal faillissementen in 2020 met 40 procent zal toenemen naar 4.500 bedrijven. Daarbij gaat het bureau er vanuit dat er geen tweede lockdown komt.

Spannende periode

Verschillende managementbureaus, adviesorganisaties en herstructureringsexperts delen de visie van ING. Men verwacht dat het na de zomer snel drukker zal worden. Op dit moment liggen bedrijven nog massaal aan het infuus, zonder belasting te betalen. Daarmee belooft vooral het laatste kwartaal van 2020 en het eerste half jaar van 2021 een spannende periode te worden.

 

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707