Ik kom onterecht in aanraking met justitie: wat kan een accountant voor me doen?

Ik kom onterecht in aanraking met justitie: wat kan een accountant voor me doen?


Het is ongetwijfeld iets waar u niet over wilt nadenken: in aanraking komen met justitie. Zéker niet wanneer dit ook nog eens gebeurt vanwege onduidelijke of onterechte redenen. De kans dat dit daadwerkelijk plaatsvindt, is gelukkig klein. Maar mocht u toch in een dergelijke situatie verzeild raken? Dan kan uw accountant mogelijk uitkomst bieden.
Onterecht in aanraking komen met justitie. Het overkwam de ondernemer Ahmed Zaaf, eigenaar van een Limburgse frisdrankhandel genaamd Star Impex. Hij werd door de politie aangehouden na de – in hun ogen – verdachte aanschaf van 22 flessen aceton. Voor de productie van drugs, zo meende de politie. Ze vielen daarop zijn zaak binnen, droegen de aanwezige medewerkers op om vooral niets aan te raken én namen €56.000 aan contant geld in beslag.

Rol van de accountant

Het contante geld betrok indirect de accountant van Ahmed Zaaf bij het proces. Jan-Kees van der Heul werd benaderd in een poging de herkomst van het geld te bewijzen. En dat bleek de redding voor de ondernemer te zijn.
Van der Heul wist bijvoorbeeld aan te tonen van welke klanten het geld afkomstig was – en dat niet alleen. Hij kon ook aangeven waarom er op dat moment zoveel contant geld in de zaak aanwezig was. Dat had te maken met het feit dat Zaaf al jaren op gezette dagen naar de bank gaat om dit geld weg te brengen: iets dat vrijwel alleen de accountant in kwestie kon weten. In verband met corona was hij daar dit keer nog niet aan toegekomen.

Bewijs van onschuld

Zodra er geld bij een mogelijk onterechte aanhouding is betrokken, is het zaak om contact op te nemen met de boekhouder of accountant. In het geval van Zaaf kon de accountant de geldstromen naar de advocaat in kwestie sturen, waarna het als bewijs van onschuld kon functioneren.
Bron:Accountancy Vanmorgen

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707