Ik kom onterecht in aanraking met justitie: wat kan een accountant voor me doen?

Ik kom onterecht in aanraking met justitie: wat kan een accountant voor me doen?


Het is ongetwijfeld iets waar u niet over wilt nadenken: in aanraking komen met justitie. Zéker niet wanneer dit ook nog eens gebeurt vanwege onduidelijke of onterechte redenen. De kans dat dit daadwerkelijk plaatsvindt, is gelukkig klein. Maar mocht u toch in een dergelijke situatie verzeild raken? Dan kan uw accountant mogelijk uitkomst bieden.
Onterecht in aanraking komen met justitie. Het overkwam de ondernemer Ahmed Zaaf, eigenaar van een Limburgse frisdrankhandel genaamd Star Impex. Hij werd door de politie aangehouden na de – in hun ogen – verdachte aanschaf van 22 flessen aceton. Voor de productie van drugs, zo meende de politie. Ze vielen daarop zijn zaak binnen, droegen de aanwezige medewerkers op om vooral niets aan te raken én namen €56.000 aan contant geld in beslag.

Rol van de accountant

Het contante geld betrok indirect de accountant van Ahmed Zaaf bij het proces. Jan-Kees van der Heul werd benaderd in een poging de herkomst van het geld te bewijzen. En dat bleek de redding voor de ondernemer te zijn.
Van der Heul wist bijvoorbeeld aan te tonen van welke klanten het geld afkomstig was – en dat niet alleen. Hij kon ook aangeven waarom er op dat moment zoveel contant geld in de zaak aanwezig was. Dat had te maken met het feit dat Zaaf al jaren op gezette dagen naar de bank gaat om dit geld weg te brengen: iets dat vrijwel alleen de accountant in kwestie kon weten. In verband met corona was hij daar dit keer nog niet aan toegekomen.

Bewijs van onschuld

Zodra er geld bij een mogelijk onterechte aanhouding is betrokken, is het zaak om contact op te nemen met de boekhouder of accountant. In het geval van Zaaf kon de accountant de geldstromen naar de advocaat in kwestie sturen, waarna het als bewijs van onschuld kon functioneren.
Bron:Accountancy Vanmorgen

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707