Hogere WOZ-waarde, maar géén hogere OZB: hoe kan dat?

Hogere WOZ-waarde, maar géén hogere OZB: hoe kan dat?

Over het algemeen wordt aangenomen dat een hogere WOZ-waarde voor een woning automatisch leidt tot meer onroerendezaakbelasting (OZB). Dat snappen we, maar het klopt niet. We leggen u hieronder uit hoe het zit.

We hoeven het u het waarschijnlijk niet nog een keer te vertellen: de WOZ-waardes zijn dit kalenderjaar gestegen. Behoorlijk gestegen, in sommige gevallen. Als huiseigenaar heeft u er ongetwijfeld mee te maken gekregen.

‘Maar hoe kan dat? Ik lees overal dat de huizenprijzen juist dalen – eindelijk…’

Dat kan kloppen. De WOZ-waardes lopen namelijk altijd achter op de prijsontwikkelingen van de huizenmarkt. Dat betekent waarschijnlijk dat u in de toekomst, qua WOZ-waarde, wél voordeliger uit bent, maar goed. Dat zien we dan wel.

Meer of minder belasting?
De onroerendezaakbelasting, afgekort tot een simpel OZB, is de belasting die gemeentes heffen wanneer u een woning, een ander pand of een stuk grond bezit. De hoogte daarvan wordt door de gemeente in kwestie zelf bepaald. Het kan dus zo zijn dat een vriend van u in een naburige gemeente meer of minder betaalt dan u.

Het lijkt logisch dat deze stijgt wanneer de huizen zelf meer waard worden. Maar dat is een misvatting. Sterker nog: wanneer de WOZ-waarden stijgen, zoals nu het geval is, is de kans juist relatief groot dat uw gemeente de OZB-tarieven verlaagt.

Hoe kan dit?
Dat komt doordat de hoogte van de OZB niet afhankelijk is van de prijzen op de huizenmarkt, maar van de inflatie. Meer inflatie is in beginsel het enige wat ervoor kan zorgen dat u meer onroerendezaakbelasting betaalt.

Het is daarbij wél zo dat de gemeente de WOZ-waarde gebruikt om de onroerendezaakbelasting te bepalen. Dat hoeft echter, zoals u nu weet, niet negatief uit te pakken.

Gerelateerde Artikelen

Zijn de dalingen in huizenprijzen dan tóch verleden tijd?

Het waren twee fantastische dagen… Nadat het nieuws – voor het eerst sinds tijden – grootschalig kopte dat de prijzen voor koopwoningen omlaag gaan, is er opeens sprake van een kentering. Huizen zijn dus weer duurder, wat één belangrijke vraag oproept: zijn de...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707