Hoe contracten kunnen helpen om latere bedrijfsproblemen te voorkomen

Hoe contracten kunnen helpen om latere bedrijfsproblemen te voorkomen

Ieder bedrijf, groot en klein, kan vroeg of laat tegen juridische problemen aanlopen. Schade als gevolg van een ontwerpfout, claims van rechthebbenden rondom het gebruik van foto’s, problemen omtrent concurrentiebedingen: het zijn slechts voorbeelden van situaties waardoor ondernemers op een dag onverhoopt in een rechtszaal belanden. 
 
Juridische problematiek is misschien onvermijdelijk, maar u kunt de kans hierop wel degelijk minimaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door u vóór een samenwerking te verdiepen in het opstellen van contracten. 
 
Voorbeeld 
Stel – u bent timmerman en gaat in zee met een onderaannemer. U eist vanzelfsprekend dat deze onderaannemer de kwaliteit van uw werk nastreeft. De klant mag aan het eindresultaat niet zien wie de daadwerkelijke arbeid heeft verricht: Ondernemer A of Onderaannemer B. 
 
Dit kunt u waarborgen door allerlei plannen te schrijven of door de onderaannemer in kwestie optimaal in te werken. Vergeet echter niet dat dit ook op papier moet worden vastgelegd. Een simpel handdruk of een ja-woord is niet genoeg en haast een garantie voor latere problemen. 
 
Leg daarom altijd schriftelijk vast wat u met deze onderaannemer overeenkomt. Beide partijen kunnen hierop terugvallen, mocht er later een onverhoopt geschil optreden. 
 
Modelcontracten 
Nu snappen we best dat het voor ondernemers lastig is om zo’n document op te stellen. U bent tenslotte – waarschijnlijk – geen jurist en weet meer van, om bij het bovenstaande voorbeeld te blijven, timmeren dan van contracten. 
 
Gelukkig kunnen de Belastingdienst én de Kamer van Koophandel u hierbij helpen. Zij bieden allerlei modelcontracten die voldoen aan alle wettelijke vereisten in verschillende situaties.  
 
Dit soort contracten hoeven niet eens heel omvangrijk te zijn. Neem nu de OVO. Dat is een simpele Overeenkomst van Opdracht die in modelvorm is te downloaden vanaf de website van de fiscus. Een klein document dat eenvoudig is aan te passen, maar wél latere problemen voorkomt. En voorkomen is, hoe cliché het ook klinkt, altijd beter dan genezen. 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707