Hierom stopt de ANWB met het verzekeren van fatbikes

Hierom stopt de ANWB met het verzekeren van fatbikes

(foto is een motor)

U heeft ze waarschijnlijk weleens voorbij zien komen: de steeds populairder worden fatbike met brede banden. Toch is er een kans dat deze fiets in de toekomst minder vaak opduikt in het straatbeeld. Verschillende aanbieders hebben namelijk aangekondigd de fatbike niet langer te willen verzekeren. 
 
Onder hen bevindt zich onder meer de ANWB. De reden daartoe is tweeledig. Enerzijds meldt de ANWB dat de fatbike té vaak wordt gestolen. Anderzijds zijn er na aankoop té vaak aanpassingen nodig. Het is daardoor niet langer mogelijk om fietsverzekeringen betaalbaar te houden. 
 
De ANWB heeft hierdoor per 6 september een stop aangekondigd. Wie nu nog een verzekering heeft, krijgt twee maanden vóór de eigenlijke verlenging een brief waarin de verzekering wordt stopgezet. 
 
Naast de ANWB hebben ook Univé en de verzekeringstak van de HEMA aangegeven te stoppen met fatbikes verzekeren. 
 
Helmplicht voor snorfietsen 
De opmars van de fatbike is een indirect gevolg van een helmplicht voor snorfietsen. Deze werd aan het begin van dit jaar ingevoerd, wat heeft gezorgd voor een massale overstap naar de elektrische fiets met zijn dikke banden. 
 
De fietsen zijn echter ook populair onder dieven. De ANWB meldt dat de kans op diefstal van een fatbike in sommige steden, waaronder in Amsterdam, maar liefst 90% bedraagt. 
 
Toekomst 
De stop op verzekeringen voor fatbikes is voor de ANWB vooralsnog van tijdelijke aard. De organisatie heeft deze tijd nodig om te onderzoeken hoe verzekeringen in de toekomst alsnog op een verantwoorde wijze kunnen plaatsvinden.  
 
De ANWB pleit daarbij voor een systeemaanpak, waarbij ook de massale diefstal aan banden wordt gelegd. Dat wil de organisatie onder meer doen door samen te werken op het gebied van registratie en gegevensuitwisseling. 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707