We horen het de laatste tijd steeds vaker op het nieuws: bedrijven die worden getroffen door bijvoorbeeld een DDoS-aanval, waarbij servers dusdanig veel data moeten verwerken dat de websites eruit klappen. Het is – wat dat betreft – ook niet vreemd dat de vraag naar zogenoemde cyberpolissen toeneemt – voor het geval een of andere hacker onverhoopt toeslaat. Toch blijft het afsluiten van een verzekering tegen cyberaanvallen lastig.
Dat komt doordat verzekeraars zich meer en meer terugtrekken van dit soort verzekeringen, meldt RTL Z.
De reden daartoe is tweeledig. Allereerst heeft het te maken met het feit dat cyberaanvallen nu vaker voorkomen. Ter illustratie: het aantal aanvallen met ransomware steeg in 2020 explosief met maar liefst 715 procent. 71 procent daarvan was gericht op mkb-bedrijven.
De tweede reden zit in het feit dat deze aanvallen voor cybercriminelen behoorlijk lucratief zijn. Gehackte organisaties betaalden in 2020 gemiddeld €265.000 om weer toegang te krijgen tot hun eigen, gegijzelde data. Dit bedrag stond een jaar eerder nog op €97.000.
Verzekeraars staat dus niet te springen om het verkopen van dit soort verzekeringen. De organisaties die dit nog wél aandurven, komen veelal aanzetten met hoge premies – zeker in vergelijking met de voorgaande jaren.
Maatregelen nemen
Een concrete oplossing voor het probleem lijkt er nog niet te zijn. Toch geven verzekeraars aan dat ondernemers wel iets kunnen doen om te voorkomen dat ze überhaupt in een hack verzeild raken: beveiligingsmaatregelen treffen.
Voorbeelden van beveiligingsmaatregelen die voor bedrijven interessant zijn, zijn onder meer het tijdig updaten van software, het inschakelen van tweestapsverificatie en een zogenoemde encryptie van data.
Dat zorgt voor een betere beveiliging van je data, maar ook voor een juiste voorbereiding op de toekomst. De kans is namelijk aanwezig dat verzekeringen gaat eisen dat je bedrijf op digitaal vlak goed is beveiligd vóór ze met je in zee zijn. Vergelijk het met een pand verzekeren tegen brand, waarbij sommige verzekeraars eisen dat je in ieder geval gebruikmaakt van een brandmelder of andere brandpreventiemaatregelen neemt.
Bron: RTL Z