Het IT-systeem van de Belastingdienst ondervindt problemen met de ondernemersgroei

Nieuwsartikel voor accountancybranche – IB-ondernemer


Het aantal ondernemers in Nederland neemt, ondanks de coronacrisis, nog steeds toe. Dat betekent vanzelfsprekend meer drukte voor de Belastingdienst én meer belasting voor hun IT-systeem. En daar ging het in de maand augustus op erbarmelijke wijze mis.

Het systeem had op 4 en 5 augustus een ernstige hapering. Op die dag moest het de btw-aangiftes van het tweede kwartaal verwerken, maar dat waren er zoveel dat de geautomatiseerde verwerking ervan werd stilgelegd.

Dat zorgde ervoor dat de Belastingdienst noodgedwongen overstapte op een handmatige verwerking. Ook niet ideaal, zo bleek. Een menselijke fout leidde ertoe dat de overvloed aan aangiftes alsnog niet kon worden verwerkt.

De dupe van dit alles? De ondernemer. Het IT-systeem heeft hierdoor onterechte naheffingsaanslagen verstrekt. Ondernemers werden onverwachts getrakteerd op betaalverzuim- én aangifteverzuimboetes. Rekeningen die soms wel duizenden euro’s bedroegen.

Oplossing

De fout kwam aan het licht toen ondernemers een boete kregen terwijl ze, onder meer door de pandemie, helemaal geen omzet hadden gedraaid. De Belastingdienst heeft daardoor geanalyseerd welke ondernemers abusievelijk een boete ontvingen. De slachtoffers zijn inmiddels geïnformeerd.

De demissionair staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, Hans Vijlbrief, heeft ook gereageerd op de commotie. Hij stelde in zijn antwoord op de bijbehorende Kamervragen dat er vanaf nu extra controles op handmatige verwerkingen worden ingezet.

Op langere termijn kijkt men bij de fiscus naar een nieuw IT-systeem. Volgens Vijlbrief is het huidige systeem voor de verwerking van de omzetbelasting inmiddels verouderd. Een nieuwe variant moet ervoor zorgen dat de huidige kwetsbaarheden verdwijnen, waarna het ook de huidige ondernemersgroei aankan.

De Belastingdienst is ten tijde van schrijven gestart met de overgang op het nieuwe IT-systeem.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707