Het eigen risico verhogen: is dat wel of niet verstandig?

Het eigen risico verhogen: is dat wel of niet verstandig?

Eén van de vele jaarlijkse verzekeringsdilemma’s bestaat uit het al dan niet verhogen van het eigen risico. Bent u ook een twijfelaar? We leggen u hieronder uit wanneer het wel en niet slim is om het een en ander te wijzigen.

Maar eerst – het eigen risico. Dit is het deel van uw zorgverzekering dat u zelf betaalt vóórdat u vanuit deze verzekering een vergoeding krijgt. Het basisbedrag hiervoor is €385. Dit noemen we ook wel het verplichte eigen risico. Het is echter mogelijk om dit bedrag verder te verhogen – met een maximum van €500. Dat houdt dus in dat u kunt uitkomen op een maximaal eigen risico van €885.

U krijgt ieder kalenderjaar de mogelijkheid om vrijwillig het eigen risico aan te passen.

Waarom moet ik mijn eigen risico verhogen?
De vraag die iedereen zichzelf stelt: waarom zou ik dit doen? Heeft dit überhaupt voordelen? Nou – die voordelen zijn er. Een verhoging van het eigen risico zorgt namelijk voor minder premie. Dit kan zelfs tientjes per maand schelen. U houdt dus per maand méér over. U moet er dan wel – soort van – zeker van zijn dat u in het betreffende kalenderjaar geen of weinig zorg nodig heeft. U betaalt tenslotte meer dan gemiddeld wanneer dit wél het geval is.

Waarom moet ik mijn eigen risico niet verhogen?
Het probleem hierbij is natuurlijk dat u nóóit zeker weet of u wel of geen zorg nodig gaat hebben. Zelfs wanneer u nog zo gezond leeft, is het altijd mogelijk dat u uitglijdt en uw been breekt – om maar wat te noemen. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun eigen risico te laten voor wat het is.

De keuze blijft echter persoonlijk. Wilt u liever maandelijks relatief hoge lasten óf neemt u het risico?

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707