Géén woonadres meer in het Handelsregister: heeft dat voordelen?

Nieuwsartikel voor accountancybranche – Particulier


Bent u een ondernemer óf actief als bestuurder? Dan vindt u uw naam ongetwijfeld terug in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Nóg wel, althans. De regering heeft ervoor gekozen om hier op 1 januari 2022 een einde aan te maken.

Het Handelsregister is al jarenlang openbaar. Het doel daarvan: rechtszekerheid in het economische verkeer. Het geeft ondernemers de kans om de gegevens van andere ondernemers te controleren. Zo weet je in ieder geval dat je zaken doet met een – soort van – betrouwbaar persoon.

Maar de laatste jaren is het Handelsregister zijn doel, wat dat betreft, een beetje voorbij geschoten. Juist de openheid van het register resulteerde in een handel van privégegevens.

En dat niet alleen. Meer dan eens leidde de optimale vindbaarheid tot stalking, dreiging en intimidatie.

Een doorn in het oog, zo vond de Tweede Kamer. Vandaar dat is besloten dat het Handelsregister per 1 januari 2022 op slot gaat.

Voordelen

De voordelen van dat besluit zijn duidelijk. De Tweede Kamer verwacht dat hiermee een einde komt aan zowel de handel als de intimidatie. Het beschermt daarnaast ook de privacy van ondernemers.

Dat betekent niet dat de Kamer het oorspronkelijke doel van het Handelsregister uit het oog verliest. Het is zodoende nog steeds mogelijk om gegevens van ondernemers op te zoeken. Dit blijft echter een voorrecht voor partijen die hiervoor wettelijke toestemming hebben. Voorbeelden daarvan zijn de Belastingdienst en andere overheidsinstellingen, maar ook deurwaarders en advocaten.

Autoriteit Persoonsgegevens

De nieuwe regeling is deels een initiatief van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zij schreven begin dit jaar al in een advies dat het Handelsregister uitsluitend toegankelijk moest zijn voor specifieke partijen en belanghebbenden.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707