Geen verzekering én geen buffer: waarom miljoenen ondernemers niet zijn voorbereid op financiële gevaren

Geen verzekering én geen buffer: waarom miljoenen ondernemers niet zijn voorbereid op financiële gevaren

De Kleinbedrijf Index, ook wel bekend als simpelweg de KB Index, deed deze maand uit de doeken dat een fors deel van de Nederlandse ondernemers niet is verzekerd bij inkomstenverlies. Daar komt nog eens bij kijken dat meer dan de helft van hen óók geen financiële buffer heeft opgebouwd.

Het gaat om maar liefst 55% van de ondernemers, wat neerkomt op ruim een miljoen Nederlanders. Zij zijn niet verzekerd bij arbeidsongeschiktheid of ziekte en hebben dan dus géén recht op een vervangend inkomen.

Veel ondernemers kunnen zo’n onverhoopt verlies aan inkomsten echter ook niet opvangen door middel van een buffer. 52% van hen heeft namelijk geen vangnet waarmee ze een periode zonder inkomen langer dan drie maanden kunnen overbruggen. Er zijn geen reserves en het inkomen van een eventuele partner is meestal niet toereikend.

Noodklok
De Kleinbedrijf Index luidt wat dat betreft ook een beetje de noodklok. Zij stelt dat financiële instellingen en beleidsmakers best wat meer aandacht mogen schenken aan onder meer het belang van een verzekering.

Hierin ziet de KB Index met name voor financiële instellingen een belangrijke rol weggelegd. Ze opperen bijvoorbeeld meer aandacht voor alternatieven op een reguliere verzekering, zoals broodfondsen en schenkkringen. Dit zou de financiële positie van ondernemers aanzienlijk versterken.

Garantiefaciliteiten en fiscale aftrekmogelijkheden
Beleidsmakers moeten volgens hen kijken naar andere manieren om risicokapitaal te stimuleren. Dat kan volgens de KB Index onder meer aan de hand van Europese garantiefaciliteiten en fiscale aftrekmogelijkheden. Deze hebben in onder andere België en Duitsland een positieve werking op de balans van het midden- en kleinbedrijf gehad.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707