Veel zzp’ers en andere ondernemers die zelfstandig een zaak runnen, werken vanuit huis. Dat is enerzijds voor de hand liggend en anderzijds financieel het handigst. Het huren van een kantoorpand loopt tenslotte aardig in de kosten. Een flexkantoor kan een handige tussenvorm zijn.
Het grote verschil tussen een regulier en een flexkantoor? Dat is het feit dat een regulier kantoor vaste plekken heeft voor medewerkers, terwijl een flexkantoor alleen bureaus telt.
Hoewel – alleen bureaus…
Het grote voordeel van een flexkantoor is dat zo’n pand wél beschikt over faciliteiten die iedereen nodig heeft, zoals vergaderruimtes, eetplekken, toiletten en keukentjes.
U huurt hier dus geen compleet kantoor, maar een zogeheten flexplek.
Wat zijn de voordelen van flexkantoren?
Flexkantoren zijn heel handig, want u krijgt, bij het huren ervan, een beetje the best of both worlds.
Enerzijds betaalt u lage kosten, want u huurt geen compleet kantoor, wat vanzelfsprekend duurder is. Anderzijds profiteert u wél van alle faciliteiten die een gemiddeld kantoor biedt, zoals de eerder besproken vergader- en eetruimtes.
Het staat bovendien professioneel wanneer u klanten ontvangt. Dit kan in, en daar is ‘ie weer, de gedeelde vergaderruimte. Flexkantoren werken hiervoor meestal met een soort reserveringssysteem.
En ook niet onbelangrijk: u maakt onderscheid tussen werk en privé. Thuiswerken heeft weliswaar voordelen, en het is sinds de pandemie een blijvertje gebleven: het maakt het óók makkelijker om uw werk buiten kantoortijden op te pakken. En hoewel dat misschien niet klinkt als iets slechts, is het wél van belang dat u ook voldoende rust pakt om onder meer stress te voorkomen.
Zijn er ook nadelen?
Of er ook nadelen zijn? Misschien wel. U deelt de ruimte tenslotte toch met anderen die u niet altijd even goed kent.
Aan de andere kant: wellicht haalt u hier wel een zakelijke deal uit.
Nee – wij zijn eigenlijk best fan van dit steeds vaker voorkomende fenomeen…