Ongeveer halverwege het kalenderjaar 2023 leek het eventjes gedaan te zijn met de massale overbiedingen tijdens huizenjachten. Of de kansen voor starters daarmee keerden? Niet echt. Het overbieden is helaas weer terug van weggeweest.
Eventjes terug naar het voorjaar van 2023. Tijdens die periode liet de huizenmarkt plotseling een daling zien in de prijzen. Een welkom teken voor de vele starters in Nederland die, in veel gevallen, al jaren tevergeefs zochten naar hun eigen stek, maar daarbij dikwijls voor een dichte deur kwamen te staan. Letterlijk.
Helaas bleek de vreugde van korte duur. Tegen de tijd dat de zomer aanbrak, waren de meeste woningen in prijs alweer gestegen – en flink ook. De potentiële koper was meer kwijt dan ooit.
Iets wat wél bleef staan, was de daling in het aantal overbiedingen. Maar ook wat dat betreft zijn we inmiddels weer terug bij af. Overbiedingen van duizenden euro’s zijn eerder regel dan uitzondering. Wat gaat er toch mis?
Oorzaak in hypotheekrentes en CAO-onderhandelingen
Het percentage woningen waarbij overbieden nodig is, staat inmiddels op 35%. Dat geldt voornamelijk voor huizen op populaire locaties, hoewel het zelfs bij prijzige woningen in de provincie niet langer uitgesloten is dat er overboden moet worden.
De reden tot deze ongewenste terugkeer heeft te maken met maximale leencapaciteit. Die is voor veel mensen gestegen, maar niet voor starters.
Waar de hypotheekrentes stabiliseerden rond de 3,8%, kregen veel werknemers na CAO-onderhandelingen looncompensatie. Dat resulteerde in een fenomeen waarbij hogere inkomensgroepen een hogere, maximale hypotheek konden krijgen: een stijging van wel €40.000 tot €50.000. En dat komt starters niet ten goede.
Hoe deze ontwikkelingen er verder uit komen te zien? Dat weten we niet, maar we houden u uiteraard op de hoogte van al het nieuws!