Eenmanszaken en de belasting: hoeveel inkomstenbelasting betaalt u over uw winst?

Eenmanszaken en de belasting: hoeveel inkomstenbelasting betaalt u over uw winst?

Zzp’ers krijgen doorgaans veelal het advies om wat geld opzij te zetten voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. Maar eh – om hoeveel geld gaat dit eigenlijk? We vertellen u er hieronder iets meer over.

Het Nederlandse belastingstelsel kent een aantal belastingschrijven voor uw inkomsten. Deze schijven gelden voor zowel werknemers in loondienst als ondernemers en bestaat uit twee verschillende percentages.

Verdient u op jaarbasis minder dan €73.031? Dan betaalt u 37,07% belasting over uw inkomen.

Verdient u op jaarbasis méér dan €73.031? Dan betaalt u 49,50% belasting over uw inkomen boven dat bedrag en 37,07% over het deel daaronder.

Omzetbelasting en bedrijfskosten
Tot zover duidelijk, niet? Maar dit is de basis van de basis. Er zijn namelijk nogal wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het is namelijk niet zo dat alles wat u op uw zakelijke rekening ontvangt automatisch onder deze schijven valt.

U moet hier namelijk eerst nog de btw vanaf trekken. Dit bedrag betaalt u ook aan de Belastingdienst, maar dan onder de noemer omzetbelasting.

Trek hier vervolgens ook al uw bedrijfskosten vanaf. Dit zijn de kosten die u in het kader van uw bedrijf heeft gemaakt. Het is dus de winst die belast wordt, niet de omzet.

Belastingvoordelen
De winst voor belasting is echter nog steeds niet het bedrag waarover u belasting moet betalen. U kunt namelijk mogelijk gebruikmaken van fiscale aftrek. Dit zijn belastingvoordelen waarvoor u in aanmerking komt wanneer u volgens de Belastingdienst een ondernemer bent. Dat is onder meer het geval als u voldoende uren in uw onderneming hebt gestopt.

Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Allen zorgen voor verlaging van de winst voor belasting – en dus indirect voor minder belasting.

Het bedrag dat hierna overblijft, is het bedrag waarover u inkomstenbelasting betaalt.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707