Eenmanszaak óf bv: wat moet ik kiezen?

Eenmanszaak óf bv: wat moet ik kiezen?

Grootse plannen om een carrière als ondernemer te starten? En gaat u dat helemaal alleen doen? Dan zijn er een aantal rechtsvormen die voor u interessant zijn. De belangrijkste twee? De eenmanszaak en de besloten vennootschap.

De rechtsvorm is de juridische vorm die uw nieuwe onderneming krijgt. Dit geeft u op wanneer u uw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel – de KvK.

Voorbeelden van rechtsvormen zijn besloten vennootschappen, eenmanszaken, naamloze vennootschappen, verenigingen en stichtingen.

Waarom moet ik kiezen voor een eenmanszaak?
Het oprichten van een eenmanszaak is het meest voor de hand liggend wanneer u zelfstandig een bedrijf opricht. Het is fiscaal voordeliger wanneer u nog niet zoveel omzet maakt, eenvoudig te starten én simpelweg het meest voorkomend onder zzp’ers en freelancers.

Gaat u starten en wilt u het uzelf in het begin niet al te moeilijk maken? Kies dan voor een eenmanszaak.

Waarom moet ik kiezen voor een besloten vennootschap (bv)?
Het kán echter zo zijn dat het oprichten van een besloten vennootschap voor u handiger is. Dat is vooral het geval wanneer u niet aansprakelijk wilt zijn voor eventuele schulden.

Een besloten vennootschap is namelijk, in tegenstelling tot een eenmanszaak, een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat houdt in dat u met uw privévermogen niet aansprakelijk bent wanneer uw bedrijf schulden maakt. Dat is bij een eenmanszaak wél het geval.

Denkt u dat de kans op schulden voor uw bedrijf relatief hoog wordt, bijvoorbeeld doordat u werkt in een branche waarin u veel moet inkopen voordat u überhaupt aan de slag kunt gaan? Overweeg dan een bv in plaats van een eenmanszaak.

Hou er daarbij wél rekening mee dat dit ook extra kosten met zich meebrengt, zoals hogere accountantskosten.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707