Een woning kopen? Dit doet de notaris voor u!

Een woning kopen? Dit doet de notaris voor u!


Heeft u plannen om een woning te kopen? Dan ontkomt u niet aan een bezoek aan de notaris. Deze maakt onder meer de officiële documentatie voor u in orde – maar dat is niet alles. We nemen u hieronder mee langs hetgeen een notaris in het geval van een woningaankoop voor u kan betekenen.

De notaris verzorgt de transportakte

De transportakte wordt soms ook wel de akte van levering genoemd en zorgt ervoor dat u officieel de nieuwe eigenaar van de woning bent. Deze akte wordt gemaakt op basis van een andere akte die u eerder heeft ondertekend, namelijk de koopakte…

De notaris controleert de koopakte

…en over die koopakte gesproken: die wordt door de notaris gecontroleerd. Op onjuistheden en onvolkomenheden, maar ook op zowel uw achtergrond als die van de verkopende partij. Dit zorgt ervoor dat eventuele knelpunten tijdig aan het licht komen en opgelost kunnen worden.

De notaris stelt de hypotheekakte op

Een tweede akte die de notaris samenstelt, is de zogeheten hypotheekakte. Deze is gebaseerd op de financiële stukken van de kredietverstrekker en bevat de overeenkomst die u met deze partij bent aangegaan.

De notaris zorgt voor de inschrijving in het Kadaster

Het Kadaster is een openbaar register waarin staat wie een hypotheek op welke woning heeft. U hoort daar dus, als nieuwe eigenaar van een woning, ook in te staan – en dat regelt de notaris voor u.

De notaris regelt de financiële overdracht

Geld overmaken naar de verkopende partij is in het geval van een woningoverdracht allesbehalve een kwestie van een Tikkie sturen. Ook dit gaat via de notaris. De kredietverstrekker schrijft een x-bedrag over naar een derdengeldrekening van een notaris. De notaris maakt het bedrag op zijn of haar beurt weer over naar de verkopende partij. U kunt hierbij – voor zover mogelijk – achterover leunen.

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707