Dit zijn de belangrijkste actuele steunmaatregelen voor ondernemers

Dit zijn de belangrijkste actuele steunmaatregelen voor ondernemers


Uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar, blijkt dat ondernemers relatief weinig weten over de beschikbare financiële steunmaatregelen. Vooral de fiscale coronareserve en de TVL zijn bij een groot gedeelte van de ondernemers nog onbekend. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van alle bedrijven negatieve gevolgen ervaart door de coronacrisis. Het gaat om een afname van de omzet, marktvraag en financiële reserves, terwijl de kosten over het algemeen hetzelfde zijn gebleven.

Belangrijkste regelingen

Redenen genoeg om de belangrijkste regelingen voor u op een rij te zetten. Ten eerste is er de NOW 3.0-regeling. Deze biedt steun voor werkgevers met tenminste twintig procent (verwacht) omzetverlies. U vraagt NOW 3.0 aan van 16 november tot en met 13 december 2020. Ook het Besluit tijdelijke ondersteuning zelfstandigen (TOZO) is een belangrijke regeling. Bedoeld voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen, uitgevoerd door gemeenten. Minder bekend is de Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL), voor mkb’ers in zwaar getroffen sectoren. Bedoeld om de vaste materiële kosten te kunnen betalen.

Versoepeling en uitstel bij de Belastingdienst

De Belastingdienst verleent uitstel van belastingbetaling tot uiterlijk tot 1 januari 2021 voor alle ondernemers. Maatwerkoplossing voor terugbetaling is mogelijk. De maatregel geldt voor vrijwel alle soorten belastingen van de Belastingdienst. Ook wordt het voor ondernemers gemakkelijker om de voorlopige aanslag aan te passen als de inkomsten veranderd zijn. Daarnaast is de invorderingsrente tijdelijk verlaagd tot 1 januari 2021. Ook is het urencriterium versoepeld. De Belastingdienst gaat er voor de periode van 1 maart t/m 31 mei 2020 vanuit dat ondernemers aan het urencriterium hebben voldaan, ook als dat in werkelijkheid niet zo is.
Ook het gebruikelijk loon van een dga (directeur groot aandeelhouder) mag worden verlaagd. Als aanmerkelijkbelanghouder bepaalt de gebruikelijkloonregeling de minimale hoogte van uw loon. In 2020 mag u uitgaan van een lager loon, evenredig aan de omzetdaling. Bent u werkgever? Dan krijgt u meer vrije ruimte om uw werknemers een onbelaste vergoeding te geven. Van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom.

Versoepeling kredieten

De overheid heeft kredietregelingen versoepeld en banken geven uitstel voor zakelijke financieringen. Zo bieden banken getroffen bedrijven tot zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen tot 2,5 miljoen euro. U vindt een overzicht van alle regelingen en mogelijkheden bij de Kamer van Koophandel.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707