De woningmarkt lijkt af te koelen: hoe kan dat?

De woningmarkt lijkt af te koelen: hoe kan dat?

De verhitte woningmarkt lijkt over zijn hoogtepunt, of juist dieptepunt, heen te zijn. Dat meldt hypotheekadviseur De Hypotheker tegenover RTL Nieuws. Dit zou onder meer jongeren meer kans moeten geven om de woningmarkt te betreden.

Dat het afgelopen maanden en zelfs jaren bijzonder lastig was om als starter aan een koophuis te komen, hoeven we u waarschijnlijk niet meer uit te leggen. De prijzen voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen stegen tot nagenoeg absurde bedragen. Dit maakte het voor alleenstaande starters nagenoeg onmogelijk om zo’n woning te betrekken.

Méér hypotheekaanvragen
Maar volgens De Hypotheker gloort er licht aan het einde van de tunnel. Volgens hen lijkt de huidige huizenmarkt namelijk iets af te koelen.

Dat meldt De Hypotheker aan de hand van het aantal hypotheekaanvragen van kopers tot 35 jaar. Dit aantal is tijdens de laatste vijf maanden met 17 procent gestegen ten opzichte van dezelfde vijf maanden, maar dan in 2021.

Dit biedt jongeren meer kansen op de woningmarkt in Utrecht, Zuid-Holland en zelfs de oververhitte Randstad. Kansen stijgen volgens de adviseur ook in de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland.

Huizenprijzen
Een andere trendbreuk die De Hypotheker heeft waargenomen: een lagere huizenprijs. Deze ligt namelijk momenteel 2 procent lager vergeleken met de situatie eind 2021.

De hypotheekrente is daarbij met bijna 2 procent gestegen. Dat houdt in dat huizenkopers minder geld kunnen lenen. Het positieve daaraan is dat starters hierdoor waarschijnlijk minder concurrentie krijgen. Dat moet weer leiden tot een einde aan noodgedwongen overbiedingen.

Goede ontwikkelingen
Al met al ziet de organisatie deze ontwikkelingen als iets positiefs. Commercieel directeur Menno Luiten geeft daarbij wél aan dat starters nog altijd een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door doorstroming te stimuleren.

Bron: RTL Nieuws

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707