De verwachte faillissementsgolf: hoe zit het daar eigenlijk mee?

De verwachte faillissementsgolf: hoe zit het daar eigenlijk mee?

Velen vreesden er na twee jaar vol lockdowns voor: een groot aantal bedrijven die er noodgedwongen het bijltje bij neer moesten gooien. De verwachtingen van sommige experts zijn inderdaad niet rooskleurig, maar anderen geven juist aan dat het mee lijkt te vallen.

Zo meldde Allianz Trade in hun Global Insolvency Report voor 2022 een faillissementsstijging van 24 procent. Dit zou voor 2023 zelfs stijgen naar 39 procent. Nederland is daarmee het slechtst presterende land van de eurozone.

Maar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten iets anders zien. Het CBS meldde in de maand juli zelfs een daling in het aantal failliete bedrijven.

Kleine daling
We moeten daarbij wél opmerken dat het om een kleine daling gaat. Ten opzichte van de maand mei gingen er in juli 24 bedrijven minder failliet.

Toch is het aantal faillissementen in vergelijking met vorig jaar ook percentueel minder groot. In 2021 stopten er ruim 2 procent meer ondernemingen mee.

Dit biedt jongeren meer kansen op de woningmarkt in Utrecht, Zuid-Holland en zelfs de oververhitte Randstad. Kansen stijgen volgens de adviseur ook in de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland.

Wel of geen faillissementsgolf?
De vraag blijft daardoor – komt die verwachte golf aan faillissementen er nou wel of niet? De opvattingen van Allianz Trade staan tenslotte lijnrecht tegenover die van het CBS.

Volgens Allianz Trade komt dit doordat er vorig jaar een laagterecord aan faillissementen plaatsvond. De toename blijft eveneens beperkt doordat verschillende overheden allerlei steunmaatregelen hebben getroffen. Het gaat dus eigenlijk om een soort vertraging van de werkelijkheid.

Allianz verwacht dan ook dat de golf er evengoed aankomt. Dat komt door uitlopers van de pandemie, maar ook door aanhoudende logistieke problemen en stijgende inkoopprijzen. Bedrijven die vóór 2020 al niet helemaal gezond waren, komen er volgens hen niet ongeschonden uit.

Nederlandse bedrijven gaan daar in het bijzonder iets van merken omdat ons exportland gevoelig is voor internationale ontwikkelingen.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707