De verplichte AOV voor zzp’ers: wat zijn de nadelen?

De verplichte AOV voor zzp’ers: wat zijn de nadelen?

U heeft het wellicht voorbij zien komen: politieke partijen die pleiten voor een algemene verzekering voor zzp’ers, zodat ook zij verzekerd zijn bij eventuele arbeidsongevallen. Klinkt goed, niet? En toch is er wat weerstand tegen deze maatregel, voornamelijk van de zzp’ers zelf. We leggen u hieronder uit hoe het zit.

Allereerst is het voor zzp’ers niet verplicht om zichzelf te verzekeren. De keuze tussen wel of niet verzekeren is er een die iedere ondernemer voor zichzelf moet maken. Sommige zzp’ers, bijvoorbeeld ondernemers die in de bouw werken, kiezen evengoed voor een verzekering. Zij hebben tenslotte een verhoogde kans op ongevallen op de werkvloer, simpelweg omdat hun werk risicovoller is.

Andere zelfstandigen zonder personeel, bijvoorbeeld grafisch vormgevers, doen dit niet. Zij kiezen bijvoorbeeld voor het opbouwen van een buffer, waarmee ze een eventueel gebrek aan inkomen kunnen opvangen.

Hoge kosten
De komst van een verplichte AOV zou een einde maken aan deze keuzemogelijkheid. Maar daar zitten veel zzp’ers helemaal niet om te wachten. De belangrijkste reden tot verzet? De kosten. Verzekeringen zijn duur en kunnen, afhankelijk van de situatie, zomaar oplopen tot €200 per maand. Een bedrag dat zeker kleine zzp’ers niet zomaar kunnen missen.

Uitkeringen
Daarnaast twijfelen veel ondernemers openlijk aan de dekkingen en werkwijzen van dit soort verzekeringen. Veel verzekeraars keren bijvoorbeeld pas uit na een jaar ziekte. Dat houdt dus in dat een zzp’er eerst een jaar ziek moet zijn voor hij of zij überhaupt een uitkering ontvangt. En dat verandert natuurlijk weinig aan de huidige situatie.

De verplichte AOV zoals deze nu wordt voorgesteld, lijkt dus allerminst breed gedragen te worden. Op maat gemaakte verzekeringen die passen bij de zzp’er in kwestie lijken daarentegen meer kans van slagen te hebben.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707