De premies van zakelijke verzekeringen zijn met 4% gestegen

De premies van zakelijke verzekeringen zijn met 4% gestegen

Gemiddeld genomen, althans. We leggen u hieronder uit hoe dat komt.

Het gaat hierbij om premies wereldwijd en tijdens het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit de Global Insurance Market Index van verzekeringsmakelaar Marsh. Dat kwam voor bijna niemand als een verrassing, want het was de 22e kwartaal op een rij waarin de premies over het algemeen toenamen.

Een voorbeeld van een zakelijke verzekering met een verhoogde premie is de autoverzekering. Deze ligt gemiddeld zo’n €82 hoger dan een jaar eerder. De oorzaak hierachter kan gevonden worden in de inflatie én het feit dat er dit kwartaal simpelweg meer schade plaatsvindt.

De premies van schadeverzekeringen stijgen eveneens als het gevolg van de inflatie, hoewel de stijgingen in dit geval ook te maken hebben met hogere materiaal- en loonkosten.

Opvallende stijgingen
Verzekeringen die gemiddeld genomen méér stegen dan anderen, zijn onder meer de brandverzekeringen en de cyberverzekeringen. De premies van brandverzekeringen zijn gemiddeld namelijk met 10% toegenomen. Die stijging was een kwartaal eerder nog 7%. Cyberverzekeringen zijn met 11% gestegen, maar dat is minder flink dan in het voorgaande kwartalen. Zo was er tijdens het vierde kwartaal van 2022 nog sprake van een stijging van maar liefst 28%.

Dalingen
Overigens hebben niet alle soorten verzekeringen te maken met een stijging. Sommige varianten zijn juist goedkoper geworden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zogenoemde verzekeringen voor financial and professional lines. Dit zijn verzekeringsvarianten die je onder meer kunnen beschermen tegen financiële schade bij bedrijfscriminaliteit en – in het geval van pensioenfondsen – aansprakelijkheid.

Deze daling wordt gedreven door lagere tarieven in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Bronnen: Business Insider Nederland en Marsh

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707