De invloed van hybride werken op de langere termijn

De invloed van hybride werken op de langere termijn

Een van de, voor sommige mensen, positieve overblijfselen van de coronacrisis is het feit dat thuiswerken steeds gebruikelijker wordt. Een veelgebruikte vorm is het zogenoemde hybride werken, waarbij men standaard een vast aantal dagen per week wegblijft van kantoor. Is dat iets goeds – of juist niet?

Het korte antwoord op deze vraag: dat ligt eraan hoe je het bekijkt.

Kijken we naar werknemerstevredenheid, dan lijkt het iets positiefs te zijn. Hybride werken brengt een bepaalde mate van keuzevrijheid met zich mee. Dat kan stress verminderen.

Het is ook mogelijk dat hybride werken op termijn goed is voor de mobiliteit, hoewel dat vooralsnog niet echt merkbaar is. Sterker nog: de files zijn op sommige dagen langer dan vóór de pandemie.

Hybride werken lijkt echter wél behoorlijk nadelig te zijn de verhuur en verkoop van kantoorpanden. Tenslotte gaan minder mensen op de traditionele manier naar hun werk. Dat brengt een potentiële leegstand met zich mee.

Leegstand
De verwachting is vooralsnog dat 8,7% van alle beschikbare kantoren in 2030 leegstaat. Een zogenoemde leegstandspiek wordt daarbij verwacht in 2027 of 2028. Hierbij staat 10,7% van alle beschikbare kantoren leeg. Dat meldt het CBRE.

De leegstaand gaat vermoedelijk vooral plaatsvinden op locaties die ver van het ov-netwerk liggen, zoals snelweglocaties.

Einde van het kantoorpand?
Of dit langzaam het einde van het kantoorpand zoals we dat kennen inluidt? Dat lijkt er niet op. Hybride werken lijkt meer te zorgen voor verandering in de manier waarop we werken. Net als bij de mobiliteit het geval is, kunnen we denken aan drukte in kantoren op specifieke dagen. Het zou daarbij goed mogelijk kunnen zijn dat panden op maandag en vrijdag leger zijn dan op andere werkdagen.

Rigoureuze veranderingen brengt de opmars van hybride echter niet met zich mee, aldus het CBRE. Het einde van het kantoorpand lijkt daarom, in ieder geval voor 2030, niet in zicht te zijn.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707