De belasting van de Koning: waarom Willem-Alexander wél en niet belast moet worden

De belasting van de Koning: waarom Willem-Alexander wél en niet belast moet worden

Hij was in de afgelopen maand veelvuldig in het nieuws: Koning Willem-Alexander. Niet vanwege Koningsdag of het doorknippen van een of ander lintje, wel vanwege zijn belastingen. Of beter gezegd: het gebrek daaraan.

De Koning hoeft namelijk geen belasting te betalen. Dat staat in artikel 40 van de Grondwet en is in 1848 bepaald.

In dit artikel wordt gesteld dat de Koning, maar ook zijn opvolger én de opvolger die afstand doet van de troon, geen loon- en inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Dit gebrek aan belastingen wordt om de zoveel tijd onderwerp van discussie. Voordat we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, willen we wel één ding duidelijk maken. Het is namelijk niet zo dat de Koning helemaal geen belasting betaalt.

Hij betaalt namelijk wel degelijk belasting over zijn privévermogen. De vrijwaring zit hem in de inkomstenbelasting en, hoe vreemd dat misschien ook klinkt, de wegenbelasting. Willem-Alexander betaalt geen belasting over de auto’s die het kenteken AA dragen.

Voordeel
De voorstanders van belasting voor de Koning lijken voor nu aan de winnende hand te zijn. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer hebben namelijk gestemd voor een grondwetswijziging die dit mogelijk moet maken.

Het voordeel daarvan is met name principieel. Voorstanders stellen dat iedereen zijn of haar steentje moet bijdragen aan de maatschappij, inclusief de Koning.

Nadeel
Nadelen zijn er echter ook. Een grondwetswijziging is ten slotte geen aanpassing die van de ene op de andere dag te maken valt. Hier gaat flink wat tijd én geld mee gemoeid – en dus stellen tegenstanders dat de Koning dan net zo goed belastingvrij kan blijven: dat is ongeveer net zo duur.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707