De afkoeling van de huizenmarkt zet door: hoe kan dat?

De afkoeling van de huizenmarkt zet door: hoe kan dat?

Volgens recente cijfers van de makelaarsvereniging NVM daalden de huizenprijzen in het derde kwartaal opnieuw. Makelaars stellen dan ook dat de markt op een keerpunt staat.

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal met 5,8% gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat meldt de NOS op basis van een meting van de NVM.

Dat is, ten opzichte van een jaar eerder, nog altijd een stijging van 2%, maar het valt in het niet vergeleken met eerdere kwartalen uit 2022. Ter illustratie: in het eerste kwartaal stegen de prijzen voor woningen met 14%.

Oorzaak en gevolg
De reden achter dit mogelijke keerpunt lijkt de invloed van onder meer de hoge energiekosten. Experts halen ook de gestegen hypotheekrente en inflatie aan als potentiële redenen.

Het gevolg hiervan is dat de koopwoningmarkt momenteel iets vriendelijker is geworden. De prijzen zijn tenslotte – gemiddeld genomen – met zo’n €25.000 gedaald.

Daarbij is er overigens nog wél sprake van een verschil per regio. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in de IJmond en Haarlem, dalen de prijzen nóg harder – met zo’n 8 tot 9%.

Daarentegen zijn er ook regio’s waar de prijzen zelfs nu nog stijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Zuidoost-Friesland en Zuidoost-Drenthe.

Meer kans voor senioren
De ontwikkelingen op de markt hebben volgens Business Insider voordelen voor potentiële huizenkopers. Zij krijgen tenslotte niet langer te maken met immense prijsstijgingen.

De situatie ziet er het gunstigst uit voor senioren, meldt de website. Zij hebben meer kans op een passende koopwoning doordat oudere huiseigenaren meestal een hogere overwaarde hebben.

Ze worden bovendien, ten opzichte van starters, minder hard geraakt door de gestegen hypotheekrente.

Bronnen: NOS en Business Insider

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707