Cruciale keuze: locatie statutaire zetel

 

Cruciale keuze: locatie statutaire zetel 

De statutaire zetel van een vennootschap is bepalend voor de belastingheffing. De statutaire zetel is het adres van de onderneming zoals dat is opgenomen in de statuten. Het hoeft niet het adres te zijn van waaruit de onderneming activiteiten ontplooit. Ook maakt het niet uit of vennoten in het buitenland wonen.

Naheffing


Dit laatste kwam aan de orde in een zaak die onlangs op het bord van de Hoge Raad belandde. De kwestie is te gecompliceerd om hier geheel uit de doeken te doen. Het ging om een naheffing van de fiscus, waarbij de vennootschap stelde niet in Nederland te zijn gevestigd omdat de vennoten in het buitenland woonden. Cruciaal bleek dat de onderneming bij oprichting de statutaire zetel in Nederland had laten registreren.

Aantrekkelijk

Belastingtechnisch lijkt een statutaire zetel in Nederland geen slechte keuze, maar België en Luxemburg zijn het overwegen waard. De vennootschapsbelasting is er hoger, maar in bepaalde omstandigheden en op een aantal voorwaarden kan het financieel toch aantrekkelijk zijn. Ons kantoor praat u graag uitgebreid bij.

  • De statutaire zetel van een vennootschap is bepalend voor de belastingheffing.
  • Bij de keuze van een locatie voor de statutaire zetel zijn België en Luxemburg het overwegen waard.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat:

 

 

 

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707