Crimineel gebruik van een bedrijfspand: hoe voorkomt u het?

Crimineel gebruik van een bedrijfspand: hoe voorkomt u het?

Verhuurt u kantoren of andere bedrijfspanden? Zorg er dan voor dat u goed weet wie uw huurders zijn en met welke bedrijfsactiviteiten ze zich bezighouden. Wanneer er criminele activiteiten plaatsvinden in uw pand, kunt u tenslotte zelf ook vervolgd worden.

Het klinkt stom en onrechtvaardig: vervolgd worden voor iets waar u zelf part noch deel aan heeft. Maar wanneer er een hennepkwekerij of een drugslab wordt aangetroffen in een bedrijfspand dat op uw naam staat, heeft u desondanks een behoorlijk probleem. Dit kan namelijk leiden tot strafrechtelijke vervolging, sancties van de gemeente waarin het pand is gevestigd, het verlies van een geldlening óf financiële schade aan het pand zelf.

Veel van dit soort narigheden zijn achteraf tegen te gaan, bijvoorbeeld door aan te tonen dat u niets te verwijten valt. Maar zelfs wanneer uw onschuld is aangetoond, kost dit uw veel geld en negatieve energie.

Het is dan ook beter dit soort situaties in eerste instantie te voorkomen – dat is tenslotte altijd beter dan genezen. We hebben drie tips voor u waarmee u dit kunt doen.

1. Regel de verhuur helemaal
zelf Ga in gesprek met de verhuurder, zodat u een goed beeld heeft van diens persoon en zijn of haar onderneming. Lukt dat – om welke reden dan ook – niet? Vraag dan in ieder geval om een identiteitsbewijs en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

2. Vraag een uittreksel op bij het Handelsregister
Het is mogelijk om bij de Kamer van Koophandel te vragen om een uittreksel van het bedrijf van uw verhuurder. Hij of zij kan tenslotte van alles zeggen, maar alleen met zo’n kopietje uit het Handelsregister weet u zeker dat de waarheid wordt gesproken.

3. Zet afspraken op papier
Dit is een beetje een no-brainer, maar toch: zorg ervoor dat u afspraken over bijvoorbeeld sleutels, inbraken en schade vooraf zwart op wit hebt gezet. Dat voorkomt problemen achteraf.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707