Brexit-steun: wat houdt het in en heeft mijn bedrijf er iets aan?

Brexit-steun: wat houdt het in en heeft mijn bedrijf er iets aan?

Op de laatste dag van oktober werd bekend dat het kabinet bedrijven gaat steunen die wegens de Brexit hogere kosten hebben. We leggen u hieronder uit wat dit precies inhoudt en wanneer uw bv hier aanspraak op maakt. 

Daarvoor moeten we eerst terug naar het begin: de Brexit zelf. Eind januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk na een stemming uit de Europese Unie. Of dat wel of niet beter is voor de Britten valt te betwisten, maar voor de meeste bedrijven die zaken deden met bijvoorbeeld Engeland hield het één ding in: méér paperassen. 

Meer administratieve rompslomp houdt vanzelfsprekend ook meer tijd en dus geld in. Veel bedrijven hebben zodoende, door de Brexit, aardig hogere kosten gekregen. 

Voorbeelden hiervan: bedrijven die IT-systemen op de Brexit moesten aanpassen, maar ook organisaties die hun personeel na de Brexit – op welke manier dan ook – opnieuw moesten trainen. 

Gelukkig voor hen heeft de Europese Commissie nu bekendgemaakt dat het kabinet hen mag steunen. Het rijk heeft daartoe 500 miljoen euro ontvangen. Dergelijke bedrijven kunnen derhalve subsidie krijgen: een bedrag van tussen de €10.000 en de €40.000. 

Wanneer kom ik voor steun in aanmerking?
Vanzelfsprekend ontvangt niet ieder bedrijf deze zogenoemde Brexit-steun. Het is tenslotte alleen bedoeld voor ondernemingen die ook daadwerkelijk meer kosten hebben gemaakt in verband met de Brexit. 

U moet zodoende kunnen aantonen dat u extra kosten heeft gemaakt voor bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes, kosten gerelateerd aan de douane en de tijdelijke inhuur van aanvullend transportmateriaal.  

Hoe dat precies moet gebeuren, is nog niet duidelijk. De genoemde regelingen worden as we speak uitgewerkt. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid. 

Bron: NU.nl en Rijksoverheid 

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707