Belastingbox 2: hoe zit ‘ie in elkaar?

Belastingbox 2: hoe zit ‘ie in elkaar?

Belastingbetalers – iedereen, dus – krijgen te maken met drie verschillende boxen. Box 1 en 3 zijn daarvan het bekendst. Vandaar dat we in dit artikel ingaan op die tweede, ietwat mysterieuze variant. 
 
Want inderdaad: box 1 belast de inkomsten uit werk en uw woning. Verreweg de meeste Nederlanders krijgen hiermee te maken. Inkomsten belast in box 3 komen al stukken minder vaak voor. Deze box belast namelijk het vermogen – sparen en beleggen. Dergelijk vermogen heeft lang niet iedereen. 
 
Box 2 heeft echter de twijfelachtige eer de onbekendste box van allemaal te zijn. Dat komt omdat hij inkomen uit het zogenoemde aanmerkelijk belang belast. 
 
Wat is aanmerkelijk belang? 
Aanmerkelijk belang is voor velen een nogal vaag begrip, maar we doen ons best het zo makkelijk mogelijk uit te leggen. We spreken van een aanmerkelijk belang wanneer u dividend heeft ontvangen. Dat is bijvoorbeeld het geval als u (opties tot) aandelen heeft in een vennootschap of een coöperatie. 
 
We spreken ook van aanmerkelijk belang als we het hebben over winstbewijzen of genotsrechten hebt binnen een vennootschap. Het gaat dan om een bezit van minimaal 5%. 
 
Wanneer word ik in box 2 belast? 
Dit betekent overigens niet dat u automatisch belasting betaalt als u aanmerkelijke belangen heeft. Dat is namelijk pas het geval als u hieruit een specifiek voordeel hebt gehad. Dividend is daar een voorbeeld van, maar het kan ook gaan om een verkoopwinst uit uw aandelen. 
 
Hoeveel is de belasting in box 2? 
De inkomsten die in box 2 vallen, worden in 2023 belast met een percentage van 26,90%. Let op: dit verandert in het kalenderjaar 2024. Het percentage verandert dan naar 24,5% over inkomsten tot €67.000 en 31% over inkomsten boven de €67.000. 

 

Gerelateerde Artikelen

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707