Belasting uit coronatijd terugbetalen: waarom het soms lastig is

Belasting uit coronatijd terugbetalen: waarom het soms lastig is

Tijdens de verschillende lockdowns hebben nogal wat bedrijven gebruikgemaakt van de verschillende soorten overheidssteun. Uitstel van belasting betalen, bijvoorbeeld. Deze belasting moet nu worden terugbetaald – en dat gaat gepaard met de nodige problemen. 

De hoofdzakelijke reden daarvoor? Die is simpel: het komt nu niet uit. 

We leven in een tijd vol oplopende energierekeningen en inflatie. Deze worden voor een deel veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. De stijging van het wettelijk minimumloon is bijvoorbeeld een andere veroorzaker van hogere lasten voor bedrijven. 

Het betalen van de uitgestelde belasting is daardoor voor sommige bedrijven knap lastig aan het worden. Maar de Belastingdienst is onverbiddelijk: de uitgestelde belasting moet worden teruggegeven aan de staat. Sinds 1 oktober 2022 is het verplicht om dit binnen een termijn van vijf jaar te doen. 

Hoge schuld
De hoogte van de belastingschuld geeft ook meteen aan waarom het zo belangrijk is dat de schuld wordt terugbetaald. Deze bedroeg op het hoogtepunt tenslotte maar liefst 47 miljard euro. 

Doordat een groot deel van de schuld dragende ondernemers al veel eerder dan 1 oktober 2022 is begonnen met het terugbetalen van de schuld, staat de teller inmiddels op ongeveer 19 miljard euro. Naar schatting zijn er nog 269.000 bedrijven die nog steeds bezig zijn met het aflossen van de belastingschuld. 

Zeven jaar
Een kleine verzachting: het is mogelijk om evengoed uitstelling van betaling aan te vragen. De termijn waarbinnen de belasting moet worden teruggevraagd wordt dan opgeschoven naar zeven jaar. Bedrijven moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze verlengde termijn? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. 

Bron: NOS en Rijksoverheid 

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707